Отпускат 1/2 млн лева за ремонт на кораба “Радецки”

(Read in English HERE) Правителството отпуска близо половин милион лева за отремонтиране на кораба “Радецки”. Информацията е съобщена от Министър председателя по време на редовно заседание на министерския съвет.

В началото на годината стана ясно, че се търсят спешно средства за ремонт на плавателния съд, като алтернативата беше той да бъде изваден напълно от употреба. Известно е че периодично корабът извършва курсове по Дунава предимно с промоционална цел, както и по случай специални събития.

Историята на днешната светиня е изключително интересна – корабът е създаден като точно копие на оригинала през 1966 г., по патриотична инициатива и с дарени средства от 1 200 000 български деца. От 1982 г. плавателният съд е със статут на национален музей, намиращ се на вечен пристан непосредствено до гр. Козлодуй.

Оригиналният параход „Радецки“ е построен през 1851 г. в Будапеща. На 29 май 1876 г. четата на Христо Ботев завладява парахода по време на негов редовен курс по Дунава и го принуждава да спре на българския бряг при с. Козлодуй, откъдето четата се насочва към Врачанския Балкан, за да се бие за свободата на България.

Корабът “Радецки” е посочен като контролна кочка N2 в тазгодишното колоездачно приключение Дунав Ултра (6.9.2019). Интересът към събитието е рекорден – общо 100 участника от четири държави ще вземат участие в шестото поред издание на многодневния преход-предизвикателство по поречието на река Дунав до Черно море. Гледайте рекламен клип на “Дунав Ултра” с кадри, включващи мемориал Хр. Ботев, Козлодуйския бряг и кораба “Радецки”.