“Персина на велосипед” – колоездачна обиколка с кауза

В края на XIX в. Османската империя създава Дунавски вилает с център Русчук (днес град Русе). Огромната административно-териториална единица обхваща региона от Видин, Никопол и Силистра до Тулча и Сулина ( днес в Румъния). Управителят на вилаета – реформаторът Мидхат паша – имал амбиции да превърне Русчук в перлата на Империята по Дунав. Тук били разположени всички представителни европейски мисии.

Бурното икономическо и културно развитие на Русе продължава и след Освобождението. Разположението на града с излаз на Дунав е ключово за региона, а директната плавателна връзка с Виена оказва силно позитивно влияние за разцвета му във всяко отношение.
Инвестиционните възможности намират реализация в строителството на множество сгради – фамилни къщи, складове, магазини, банки и адвокатски кантори.

Архитектурата им следва най-актуалните тенденции на строителството и модата, идващи от Австрия и Унгария.
През 1897 г. в Русе е открита фирмата “П. Гавалс – Л. Миритис & Сие. – първа скулптурна ателиера”. В края на XIX и началото на XX в. центърът на Русе е истинско бижу, превръщайки се в красив и модерен западноевропейски град.

Политическата и социално-икономическата конюнктура през годините променят устрема на Русе и неговото международно значениe, а обликът в периферията на града се видоизменя, предвид новите социалистически хоризонти. Но специфичната архитектура в центъра продължава да носи духа на аристократизма и будното съзнание от началото на XX-ти век.

Архитектурната орнаментика по фасадите на ул. “Александровска”, ул. “Княжеска”, ул. “Славянска”, пл. “Княз Александър Батенберг” е красноречиво доказателство за високата естетика, завладяла в миналото духа на жителите на крайдунавския град. От фризове и колони на емблематични реставрирани или полуизоставени днес високи етажи на сгради, ни наблюдават мълчаливо човешки силуети, флорални мотиви и митични фигури, които са неразделна част от уникалната атмосфера на Русе.

Затова архитектурните орнаменти в централната част на град Русе са сред най-интересните обекти – част от идентичността на маршрута Дунав Ултра. Заради високата си художествена и историческа стойност те са включени в списъка на “100-те Дунав Ултра забележителности“.

На 01.07.2023, в гр. Белене, ще се състои първото по рода си събитие “Персина на велосипед”, което ще включва едноименната колоездачна 55 -км офроуд обиколка, по маршрут Белене-Никопол-Белене. Самото колоездачно предизвикателство предлага участие в категории Race (Състезание) и Hobby (За забавление) – с мобилно приложение.

И обиколката в частност, и събитието в цялост, са част от инициативата за създаване на първата по рода си регионална дестинация на Дунав Ултра – Персина на велосипед / Persina by Bike.

Persina By Bike

На територията на Природен парк “Персина” за първи път ще се проведе колоездачна обиколка от типа RACE & HOBBY

Нека споделим в повече подробности какво означава “регионална дестинация”, и какво отличава колоездачната обиколка ПНВ/PBB от останали спортни събития, които се провеждат сред природата.

“Персина на велосипед” е идея, която се зароди благодарение на 10-годишно проучване на маршрута Дунав Ултра, и е следствие на изключително детайлното ни запознаване с региона около град Белене, град Никопол и Природен парк Персина” – казва Борис Бегъмов – създател на Дунав Ултра – най-дългият туристически веломаршрут в България.

Веломаршрут Дунав Ултра

С обща дистанция от 740 км, Дунав Ултра е най-дългият туристически веломаршрут в България.

“Идеята да обособим този участък от големия маршрут в отделна – регионална дестинация, е възможност да предизвикаме специален интерес към региона, и да подпомогнем неговото развитие чрез устойчив туризъм, с грижа към природата и околната среда” – допълва Бегъмов.

“Развивайки големия Дунав Ултра маршрут по поречието на река Дунав и Добруджа през годините, ясно дефинирахме открояващи се географски и териториално-административни области, които разполагат със своя собствена идентичност – природни, културно-исторически, етнографски и обективни логистични дадености – всички те събрани накуп, обуславящи потенциала да се превърнат в още по-забележима туристическа дестинация.

Обиколката Персина на велосипед обхваща територията на Община икопол, Община Белене и Природен парк “Персина”.

Чрез “Персина на велосипед” ние желаем да представим тези локални дадености в района на Белене и Никопол, през призмата на популярността на големия маршрут, и по този начин да генерираме така необходимите за местните общности енергия, ноухау и вяра, че регионът заслужава своето достойно развитие и подобрено благосъстояние” – определя целите на инициативата Бегъмов.

В този смисъл “Персина на велосипед” не е единствено еднодневно спортно предизвикателство – колоездачна обиколка, а празник за любителите на приключения и допира с природата, както и стимул за възбуждане интереса към региона около град Белене и град Никопол извън събитийните дни.

Базата на комплекс “Престиж”, където ще бъде организирана General Admission зона за участниците в обиколката.

Нещо повече, събирането на участниците за обиколката и развлекателната атмосфера, която ще съпътства извън спортната част, обуславят допълнителен социален контакт и интеракция, което е в силна подкрепа за дейността на местни доставчици на услуги, които по този начин ще имат възможност да предложат и надграждат своя собствен отличителен продукт.

Това превръща колоездачите от пасивни и затворени в спортното събитие участници – в мисионери с кауза, носители на новите тенденции и привнасящи така необходимата за местните жители вяра, че регионът заслужава да получи своя шанс за промяна и ново качество на живот.

Persina By Bike Badges

Всички регистрирани участници в колоездачната обиколка ще получат медали и сувенирни значки.

“Персина на велосипед” следва най-добрите практики от развитието на големия маршрут Дунав Ултра –  към момента последният е изградил уникална по рода си партньорска мрежа, обединана в каузата за популяризиране на над 110 населени места.

Партньорите са представени в единственото по рода си Мобилно приложение Dunav Ultra,  а с началото на летния сезон платформата ще стартира нови функционалности и предложения. Специално за “Персина на велосипед” предстои да бъде включена допълнителна полезна информация.

Мобилно приложение Dunav Ultra е предпочитан пътеводител, за пътешестващите по едноименния веломаршрут.

По този начин предприемачи, хотелиери, търговци, ресторантьори, доброволци, а дори и местни рибари, вече се интересуват живо от подготовката на инициативата, за да предложат най-доброто, представяйки по най-добрия начин своя собствен регион.

Инициатива с подобна кауза поражда множество партньорства с визия и хоризонт. Така например чрез Българско дружество за защита на птиците ще имаме възможност да научим повече за екзотичните представители на птичия свят в Природен парк “Персина”.

Чрез  БДЗП и туроператора “Дунавска вълна”, желаещите ще имат възможност да посетят екзотичния о-в Персин, с впечатляващата колония гнездящи пеликани и Мемориал 2-ри обект.

Местни рибари и тези от Сдружение “Амур” – град Никопол, ще предложат екзотичните разходки с рибарска лодка до островите на река Дунав и т.нар. “Български Малдиви”.

Освен участие в колоездачната обиколка, желаещите ще могат да опитат различни екзотични преживявания, като обиколка с рибарска лодка до дунавските острови.

Отделно инициативата съвпада с ежегодните празници на река Дунав, гр. Белене, които са сред най-очакваните събития в областта.

Концерти, кулинарни надпревари, локални забави, вечерно настроение с DJ-и, и разбира се посрещане на July Morning на брега на Дунав “на палатка”, са аргументи, които би трябвало окончателно да наклонят интереса ви към “Персина на велосипед”.

За първото издание на инициативата, заявки за участие в колоездачната обиколка вече има както от различни краища на България, така и от съседна Румъния.

Сред участниците ще бъде колоездачът Богдан Кирчев, който през 2022 г. измина 700-километровия маршрут Дунав Ултра за феноменалните 32:00:00 часа с велосипед.  Пловдивчанинът Павел Андонов също се присъедини към каузата с неговия едноколесен велосипед – унисайкъл. През 2022 г. Андонов измина 700-те километра на Дунав Ултра с унисайкъл, за 7 последователни дни.

Павел Андонов, който през 2022 г. измина 700 километра по маршрута Дунав Ултра за 7 дни, с едноколен велосипед – унисайкъл

Трасето, откъдето ще премине обиколката “Персина на велосипед”, ще бъде специално подготвено с активното участие екипите на общините Белене и Никопол, които уверяват, че заедно с организаторите, ще положат максимални усилия, преживяването за участниците в категории RACE и  HOBBY да бъде еднакво интересно.

Според регламента състезателите (категория RACE) ще участват в каузата, определяйки най-бързия измежду тях в различни категории, докато хоби участниците (категория HOBBY) ще преминат по маршрута, използвайки мобилно приложение Dunav Ultra.

Последните ще трябва да се отбележат със символите на Персина на велосипед: Морски орел, есетра, черен щъркел, пеликан и Никополско плато, съчетавайки по този начин допира с природата на региона в забавление с кауза.

tent set

Специално за събитието ще бъде организирана охраняема зона, за разполагане на палатки

Всичко изброено, обещава “Персина на велосипед” да се нареди сред най-интересните спортно-развлекателни събития на лято 2023. А уикендът около деня на провеждане – като едно различно от останалите приключения.

Записвания за колоездачната обиколка в категория RACE и HOBBY може да направите от ТУК>>

Facebook страница с актуална информация за събитието. ТУК>>

Персина на велосипед се организира със съдействието на Община Белене, Община Никопол и Фондация Америка за България.

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали безплатно за Android или iPhone. Официален пътеводител за маршрута Дунав Ултра.