persina by bike kayak

Персина на велосипед – Програма

В края на XIX в. Османската империя създава Дунавски вилает с център Русчук (днес град Русе). Огромната административно-териториална единица обхваща региона от Видин, Никопол и Силистра до Тулча и Сулина ( днес в Румъния). Управителят на вилаета – реформаторът Мидхат паша – имал амбиции да превърне Русчук в перлата на Империята по Дунав. Тук били разположени всички представителни европейски мисии.

Бурното икономическо и културно развитие на Русе продължава и след Освобождението. Разположението на града с излаз на Дунав е ключово за региона, а директната плавателна връзка с Виена оказва силно позитивно влияние за разцвета му във всяко отношение.
Инвестиционните възможности намират реализация в строителството на множество сгради – фамилни къщи, складове, магазини, банки и адвокатски кантори.

Архитектурата им следва най-актуалните тенденции на строителството и модата, идващи от Австрия и Унгария.
През 1897 г. в Русе е открита фирмата “П. Гавалс – Л. Миритис & Сие. – първа скулптурна ателиера”. В края на XIX и началото на XX в. центърът на Русе е истинско бижу, превръщайки се в красив и модерен западноевропейски град.

Политическата и социално-икономическата конюнктура през годините променят устрема на Русе и неговото международно значениe, а обликът в периферията на града се видоизменя, предвид новите социалистически хоризонти. Но специфичната архитектура в центъра продължава да носи духа на аристократизма и будното съзнание от началото на XX-ти век.

Архитектурната орнаментика по фасадите на ул. “Александровска”, ул. “Княжеска”, ул. “Славянска”, пл. “Княз Александър Батенберг” е красноречиво доказателство за високата естетика, завладяла в миналото духа на жителите на крайдунавския град. От фризове и колони на емблематични реставрирани или полуизоставени днес високи етажи на сгради, ни наблюдават мълчаливо човешки силуети, флорални мотиви и митични фигури, които са неразделна част от уникалната атмосфера на Русе.

Затова архитектурните орнаменти в централната част на град Русе са сред най-интересните обекти – част от идентичността на маршрута Дунав Ултра. Заради високата си художествена и историческа стойност те са включени в списъка на “100-те Дунав Ултра забележителности“.

Каяк клуб Свищов се включват в събитието “Персина на велосипед”. Благодарение на партньорството, участниците в първото по рода си в България мултиадвенчър събитие с дестинация река Дунав, ще могат да преживеят уникална 3-часова разходка в реката и в буквалния смисъл да стъпят на два острова – о-в Магареца и о-в Персин.

По този начин разходката с каяци ще бъде сред големите атракции на първото издание на организираното от Дунав Ултра регионално събитие.

Всички предвидени активности ще бъдат с предварително записване, което регистрираните участници ще могат да направят в специален Бюлетин, който ще разпратим на 1-3.6.2023.

Цената на различните активности варира между 10 и 40 лв., като приходите от програмите ще бъдат насочени към изцяло местни доставчици на услуги – рибари, екскурзоводи, природозащитници, тур лидери и др.

По този начин Дунав Ултра ще бъде посредник в стимулиране развитието на местната икономика, а участниците в “Персина на велосипед” ще могат ефективно да участват в прогреса на дестинацията и региона.

Предварителна програмата “Персина на велосипед” 30.06-2.7.2023

30.6.2023 – петък

  • 19:00 ч. Разходка с рибарска лодка с рибарите от сдружение “Амур” – Посещение на Българските Малдиви – Никополска островна група, гр. Никопол
  • 19:00 ч. Сафари с рибарска лодка до джунглите на Дунав – беленските рибари представят посещение на комплекс Беленски острови, гр. Белене

1.7.2023 – събота

  • 07:00 – 07:30 ч. Старт на колоездачна обиколка “Персина на велосипед” – категории Състезание и Хоби.
  • 12:00-13:00 ч. Обявяване на най-бързите в анонсираните категории.
  • 15:00 ч. Теглене на томбола с поощрителни награди за участниците в категория Hobby и Race
  • 16:00 ч. Завръщането на къдроглавия пеликан – беседа със Свилен Чешмеджиев – посетителски център “Персина”, гр. Белене
  • 20:00 ч. General Admission зона – Pool & Beer July vibes – DJ Buckshot

2.7.2022 – неделя

  • 09:00 ч. Посещение на о-в Персин и впечатляващия Мемориал 2-ри обект, с екскурзовод на “Дунавска вълна”.
  • 09:00 ч. Тайният живот на пеликаните – Наблюдение на екзотични птици в о-в Персин, водач Свилен Чешмеджиев
  • 09:30 ч. Обиколка на о-в Магареца и снимки на “носа” на о-в Персин – 3-часово речно приключение с каяк клуб Свищов.

Не пропускайте възможността да се присъедините в първото по рода си уикенд преживяване, за първата регионална дестинация на Дунав Ултра.

Стартови пакети за участие в обиколката Персина на велосипед / Persina by Bike все още могат да се резервират ТУК>>
*Продажбите ще са активни до 5.6.2023!

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали безплатно за Android или iPhone. Официален пътеводител за маршрута Дунав Ултра.