Парчета история с Дунав Ултра – табелата на “Стамбол капия”, гр. Видин

Наводнението в гр. Видин през 1942 г. е огромно по мащабите си природно бедствие. По онова време река Дунав буквално за часове залива града след образувал се бент от естествено натрупани ледени блокове в района на о-в Богдан.

Водата поглъща Видин, като в центъра на града достига повече от 2 метра. По време на стихията стотици къщи са унищожени, а над 5000 са залети. Дунав е суров и безпощаден, а пораженията се помнят и разказите за случилото се се предават през поколенията.

В обръщение към нацията се казва: „Братя българи! Хубавият наш Дунав, който острата зима вледени, сега с размразяването си заля стихийно старинния ни град Видин. Бедствието е голямо, страданията са страшни, не се поддават на описание. Видинци ще бъдат спасени! Трябва да им се даде бърз подслон, облекло, храна. Но не е само това. Къщите са подкопани от водите, покъщнината – разнебитена. Трябва бързо да се действа! Да се помага, спасява и възстановява! Държавата ще изпълни своя дълг, но и целият народ трябва да се яви в помощ!“.

Въпреки че Втората световна война е в ход, народът се включва в дарителската кампания за подпомагане на бедстващите във Видин и околията. С дарения е събрана огромната тогава сума от 55 млн. лв., а държавата отпуска още 24 млн. лв.

Споделете с приятели, популяризирайте веломаршрута “Дунав Ултра”…

Харесайте нашата Facebook страница ТУК