Призоваха за спасение на кораба Радецки

Часове преди да бъде представен новият Дунав Ултра видео трейлър, посветен на Христо Ботев и кораба Радецки, стартира кампания за спасение на кораба-светиня.

“Уважаеми българи, обръщаме се към вас с апел всеки да дари каквото сума му е възможна, за да съхраним единствения пътуващ кораб-музей в Европа и най-големия български символ, който пази жива героичната история на великия Христо Ботев и неговата чета”. Призивът е на Сдружение „Енергийно бъдеще за България”, с председател бившият директор на АЕЦ „Козлодуй“ Александър Николов.

Благотворителна кампания цели корабът Радецки да премине през необходимия ремонт, за да може да продължи да се движи по реката. В случай, че средствата не се съберат, плавателният съд ще бъде изваден от употреба. До момента кампанията е получила подкрепа от министър-председателя, НИМ, редица юридически и физически лица.  (банкова сметка тук)

***

Оригиналният параход „Радецки“ е построен през 1851 г. в Будапеща. На 29 май 1876 г. четата на Христо Ботев завладява парахода по време на негов редовен курс по Дунава и го принуждава да спре на българския бряг при с. Козлодуй, откъдето четата се насочва към Врачанския Балкан, за да се бие за свободата на България.

През 1966 г. е построено точно копие на легендарния параход, със средства събрани от 1 200 000 български деца. От 1982 г. плавателният съд е със статут на национален музей, намиращ се на вечен пристан непосредствено до гр. Козлодуй.

Уникално видео посветено на историческото място, където Ботевата чета целува козлодуйския бряг и самия кораб, може да се гледа ТУК>>

Ексклузивните кадри, които представят обелиска на Ботев и кораба Радецки са заснети по време на миналогодишното издание на колоездачното приключение “Дунав Ултра”.

радецки