Пуснаха в Дунава 150 хиляди конфискувани змиорки

(Read in English HERE) Експерти от Варна и Русе се включили в акцията по освобождаване на 150 хиляди змиорки и пускането им в река Дунав край Силистра. Змиорките са конфискувани от Митница Аерогара София, като поради липса на документи са били предадени на Института по рибни ресурси – Варна, към Селскостопанската академия, в качеството му на спасителен център за риби, съобщиха от РИОСВ Русе.

Доотгледани са в частен риборазвъдник в Добрич, тъй като в аквариума не е имало достатъчно обем. Експертите от РИОСВ-Варна са удостоверили количеството на защитения вид, което е приблизително около 70 кг (150 000 екзепляра), а тези на РИОСВ-Русе са потвърдили освобождаването им. Змиорките са във фаза след стъклена фаза, която дава шансове за оцеляването им в реката.

Европейската змиорка (Anguilla anguilla) е хищна риба от семейство Речни змиорки на разред Змиоркоподобни. Живее в сладки водоеми, които са свързани с Атлантическия океан (Северна Америка, Европа и Африка), Средиземно море и Черно море. В близкото минало в България е била широко разпространена в много реки. Срещала се е в басейните на реките в Южна България.