100 участници от 4 държави тръгват по Дунава с велосипед

(Read in English HERE) Рекордните 100 любители на алтернативния туризъм се събират на 5-ти септември в гр.Видин, за най-масовото и едновременно с това продължително пътешествие с колела, по поречието на река Дунав в България. Поводът е шестото поред издание на набиращото популярност през последните години “Колоездачно приключение Дунав Ултра“.

Сред фаворитите да изминат най-бързо 680-километровата дистанция от едноименния маршрут, е екип от 4 колоездача от Букурещ с капитан Богдан Чепрага. За втора поред година в приключението ще участва и екипът от варненския колоездачен клуб “Одесос” – Светослав Андреев/Даниел Донев. През миналата година именно варненците достигнаха първи крайната точна на маршрута, изминавайки тогава разстоянието от гр.Видин до с.Дуранкулак – общо 670 километра за точно 38:00:00 часа.

Още 22-ма колоездачи от България, Румъния, Холандия и Германия ще следват лична цел – да изминат огромната дистанция в рамките до 48 часа. Други 50 пътешественици ще търсят лично или екипно предизвикателство, да завършат приключението в рамките на три, четири, пет дни, или просто да достигнат успешно до крайната точка на маршрута.

Все пак събитието не е състезание, интересно е, че в него всеки участник или екип самостоятелно организира логистиката свързана с пътешествието. Въпреки това, преходът с велосипед по маршрута “Дунав Ултра” набира лавинообразен интерес и все повече почитатели. При все, че тук няма награден фонд, интересът към “дунавското” преживяване на с колело е голям,  подчертавайки потенциала за този вид туризъм в региона.

dunav ultra

Този септември, началото на прехода-пътешествие ще бъде отбелязано за втора поред година в гр. Видин, където всички колоездачи се събират за традиционна снимка. Любопитно е, че самият маршрут “Дунав Ултра” започва от най-северозападното населено място на страната с. Куделин, което се намира на около 35 км северозападно от Видин. Крайната точка пък е най-североизточното населено място на България  – с.Дуранкулак, което се намира непосредствено до Черно море. Маршрутът преминава през или в района на над 107 населени места (села и градове) в близост северната граница на България.

Освен колоездачите-бързаци, които ще достигнат морето за по-малко от два дни, тази година изключително колоритна е и най-голямата група колоездачи, която ще измине почти 700-километровата дистанция в рамките до 5 дни.  Общо 50 участника от цяла България и Румъния ще пътуват относително заедно, за да направят незабравима визитата си в този регион на страната.

В “Дунав Ултра” приключението ще участва и двойката любители-колоездачи от Румъния Габриела и Кристиян Арйней, които идват по покана на организаторите, включвайки се с лична благотворителна кауза.


Габи е диабетик (B1), тя решава да бори с коварното заболяване, започвайки да кара велосипед. Нейна мисия е да дава личен пример, че инсулино зависими хора могат да водят напълно пълноценен живот. Кристиян я подкрепя в начинанието, а двойката е изключително популярна в Румъния с рекордните суми, които събират от благотворителност, по време на дълги колоездачни преходи. В края на всяка кампания Габи и Кристиян даряват сумите, в подкрепа борбата с диабета.

По време на тазгодишния “Дунав Ултра” преход всички участващи ще посетят всички дунавски градове, както и ще преминат през някои от емблематичните за региона места – Крепостта Баба Вида във Видин, гр.Лом, корабът Радецки до Козлодуй, гр. Оряхово,  Кастелът Думум в гр.Белене, гр.Свищов, гр.Две могили, Басарбовският скален манастир, площад Свобода в Русе, гр.Тутракан, крепостта Меджиди Табия в Силистра. Всички достигнали крайната точка на маршрута ще получат специален сертификат, с печата на с.Дуранкулак.

Каузата на тазгодишното издание на приключението е популяризиране на веломаршрута “Дунав Ултра” и велотуризма по поречието на река Дунав през Добруджа до Черно море. Множество от дунавските общините вече подкрепиха събитието, а рекламни видеа – част от предварителната кампания на приключението може да гледате тук.