Рекорден брой вело-ентусиасти стартират за Дунав Ултра: Teamwork ’18

Рекордните 36 участника ще стартират в ежегодния вело-преход – предизвикателство по веломаршрута “Дунав Ултра”. Тази година изминаването на 670-те километра от гр. Видин до с.Дуранкулак (обл.Шабла) е под наслов Teamwork. (екипна работа)

Вело-ентусиастите ще започнат своя преход на 7-ми септември от Видин в дисциплини “екип по двама”, “екип четирима” и “соло”. В рамките на 5 дни те ще преминат през всички дунавски градове вкл. Лом, Козлодуй, Оряхово, Никопол, Белене, Свищов, Русе, Тутракан, Силистра, а след това и през Добрич и Ген. Тошево. Маршрутът им преминава и през над 70 български села в близост северната граница на България.

dunav ultra teamwork

Участниците няма да се състезават помежду си, предизвикателството за всеки екип и колоездач е най-вече индивидуално. Всички изминали успешно 670-километровата дистанция по веломаршрута “Дунав Ултра” и достигнали неговата крайна точка – Черно море в района на с. Дуранкулак, ще получат персонални грамоти и сертификати. За екипите основна цел е да финишират в пълен състав, само така преходът им ще бъде отчетен като успешен.

Стартът на Дунав Ултра събитието през 2017 г. – “Гладиатори на колела” в гр. Свищов (Кликни и увеличи)

За първи път през тази година Дунав Ултра преходът записва международно участие с трима представители от Румъния. Общо три са и дамите, които ще въртят педалите в прехода, като две от тях са заявили, че ще се опитат да преодолеят дистанцията за под 48 часа. Цялото събитие ще се следи от медиен екип и фотографи, дронове ще кръжат на ключови места, през които ще преминат колоездачите.

От обратната страна – в някои от населените места, жители от дунавски села и градове, вече анонсираха готовност да организират различни по вид активности, подкрепяйки Дунав Ултра прехода.

В Белене очакват участниците в Дунав Ултра: Teamwork (Кликни и увеличи)

В Белене се готвят за традиционен мини-поход от гр. Никопол до гр.Белене. В с. Остров ще посрещат колоездачите-авантюристи с народни носии и домашно приготвени погачи. Жителите на селата Горни Вадин и Долни Вадин също ще очакват преминаването на най-бързите екипи, за да им предложат студени напитки, добро настроение и мотивация в един от най-отдалечените и безлюдни райони по поречието на река Дунав в България.

През последните години ежегодните преходи по веломаршрута “Дунав Ултра” добиха популярност с каузата им за популяризиране на населените места в близост северната граница на страната. Неизменно от създаването му през 2014 г. до момента, маршрутът е представян като атрактивна дестинация за велотуристи по поречието на река Дунав, през Добруджа до Черно море. В края на 2017-та година “Дунав Ултра” дори спечели престижната награда “Иновация на годината в туризма” в ресорния конкурс, организиран от Министерство на туризма. Успоредно с покачващия се интерес, започнаха и сравнения, които представят веломаршрута “Дунав Ултра” като алтернативно “Ел Камино” за велосипедисти на Балканите.

Стамбол капия

Стамбол капия, Видин – мястото от където ще стартират участниците в Дунав Ултра: Teamwork (Кликни и увеличи)

Тазгодишното издание на прехода Дунав Ултра: Teamwork е с начална дата 7-ми септември, а като домакин за началото за първи път ще бъде гр. Видин. Участниците ще стартират от Стамбол капия – централната порта на стария град Видин, а стартът ще бъде даден от кмета на града Огнян Ценков.

Полицейски ескорт ще преведе ентусиастите между гр.Видин и с.Арчар – най-натоварения с автомобили участък по пътя на колоездачите до Черно море. Над 100 са по-важните културно-исторически, природни и археологически обекти, покрай които ще преминат велосипедистите по пътя им до крайната цел.