С велосипед по Дунав в България – (Не)очаквано добра комбинация (Част 3)

Възможно ли е наистина най-бедният икономически район по поречието на реката в Европа да се превърне в атракция, която може да привлича все повече пътуващи на велосипед туристи от континента и света? Нека се върнем обратно към въпроса – кое прави пътуването с велосипед по Дунав в България толкова интересно и различно пътешествие, и дава основание да прогнозираме нарастващ интерес към този вид преживяване. 

Виж още: Научете кои са “100-те Дунав Ултра забележителности

На първо място чисто географското положение и мащабът на Дунава по естествен път са дефинирали онова, което от хилядолетия предопределя интереса към него като към изключителен природен, стратегически и социално-икономически континентален обект.

Medzhidi tabia
Естеството на феномена Дунав в контекста на днешната географско-политическа карта на Европа и преминаването на водния път през рекордните 10 държави, пречупен през призмата на туристическия продукт, определя възможността да се пуснем по течението на реката, за да изживеем самостоятелно или семейно едно уникално пътешествие във време и пространство. Буквално.

Независимо от днешното лошо икономическо състояние, бедността и обезлюдяването на села и градове по поречието на Дунав в България, в културно-исторически план регионът лежи с цялата си тежест на

изключително стабилни фундаменти, положени от траки, римляни и източни племена и народи.


Предвид ценностите, които агресивно налага съвременното консуматорско общество, пътуването по Дунав и то конкретно в България с велосипед, по естествен път се превръща в туристическа алтернатива, която ще ви награди с емоции, които е невъзможно да получите в пренаселения град или курорт – сред луксозни заведения, медиен шум и Интернет.

Велосипедът е транспортното средство, чрез което се придвижвате по течението на реката, а физическата активност и усилие, което ще трябва да вложите, всъщност са истинското чистилище, почивка и благодат за тялото, както и ефективно средство да раздвижите…ума.

Именно за това концепцията в представянето на региона по поречието на река Дунав в България на която залага маршрутът “Дунав Ултра”, е да използва “недостатъците” според общоприетите туристическо-технически стандарти, (в момента пътуващи по Дунав предпочитат да преминат на румънския бряг, защото там е по-равно), за да ги обърне в своя полза

и да ги представи като неразделна част от българската идентичност на маршрута.


Как ще може да се насладиш на космическия изглед над реката, ако не се изкачиш на близкия хълм и изобщо ти бил ли си на Дунава, ако не си го видял от високите точки на брега в Оряхово, Остров, Сомовит, Никопол, Батин или Тутракан? Та това са едни от най-живописните гледки и хоризонти, които могат да се наблюдават не само в България, а изобщо в Европа.

И доколко би било пълноценно идването ти по Дунав на Балканите, ако пропуснеш да се докоснеш до гледката над о-в Есперанто, руините на Ескус, резервата Персина, лагера на легиона Нове, меандрите на Янтра, църквите около Иваново или езерото Сребърна?

Българският бряг е важна част от огромния по времето на Римската империя проект Дунавски лимес, и въпреки че днес няма да видим реални римски крепости, пътувайки от село до град, можем буквално да следваме стъпките на реално съществували и разквартировани по тези земи няколко Римски легиона. (V Македонски легион, I Италийски легион, XI Клавдиев легион, IV Флавиев легион…)

dunav ultra limes
Ако дефинираме веломаршрут минаващ през най-важните дунавски градове в България Видин, Русе и Силистра, да прибавим и вълнуващото прекосяване на Добруджа покрай каньона Сухата река, за да достигнем до Черно море в района на Дуранкулак – получаваме конвертируем български продукт – предпоставка за реален туристически интерес от всяка една точка на света.

Добавяйки местните обичаи, традиции, празници, фолклор, вино, храна, фестивали и изобщо мултикултурен бит от близко и далечно минало – обединен от близостта до Дунава, достигаме до същността, че всичко най-интересно, което откроява този регион се крие именно в неговата собствена уникална ИДЕНТИЧНОСТ.


Веломаршрутът “Дунав Ултра” залага и се идентифицира именно с тази идентичност, представяйки всичко най-интересно за живота по поречието на реката в България и Добруджа през призмата на едно незабравимо и уникално пътешествие във време и пространство с… велосипед.

През 2017 г. потенциалът на идеята беше оценен, а веломаршрутът дори спечели голямата награда “Иновация на годината в туризма” , след свободно гласуване на хиляди потребители в Интернет.

По ирония на съдбата обезлюдените дунавски села се оказаха в центъра на бъдещата иновация!

Пет години след създаването си, веломаршрутът “Дунав Ултра” все по-ясно дефинира переспективата за успешен бизнес модел в свързването и представянето на региона от Видинско до Силистра, а след това през Добруджа чак до Черно море като силен национален туристически продукт.


Всичко казано води до логично заключение,че това което ни очаква занапред е очевидно и неминуемо – велотуризмът в близост северната граница на България тепърва ще набира все по-висока популярност, а интересът към малките дунавски села и градове – неизменно ще нараства.

Гответе се за едно (не) очаквано Дунав Ултра колоездачно приключение…


*Официалната статистика сочи, че по време на летния сезон на 2009 г. до Белград са достигнали 500 пътуващи по Дунав (от запад на изток) велотуристи. През 2015 г. официално регистрираните вело туристи пътували по Дунава до Белград са 30 000.

Край

<< Към Част 1
<< Към Част 2

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали за Android или iPhone. Изследвай всички препоръчани места и забележителности по маршрута Дунав Ултра.