Светът на Дунав Ултра – с. Флорентин, Видинско!

Намираме се в село Флорентин, почти на самия бряг на р. Дунав. Само на 200 м от брега в района на с.Флорентин се намира едноименният о-в Флорентин, който е изграден от наносен материал и се появява само тогава, когато Дунав е маловоден.

Тук на един от хълмовете в продължение на стотици години, надвесена над самата река, гордо е стояла крепостта Флорентиана. Тя е възникнала като късноантичен кастел, а впоследствие е била надградена като крепост – част от българското царство и османските владения.
Невероятно, но само 150 години преди момента, в който четем този материал, крепостта е съществувала в цялата си прелест. За съжаление Флорентиана не е устояла на времето и окончателно и безвъзвратно е разрушена до основи в края на 18-ти век.

Но ние носим позитивно послание, защото в с. Флорентин срещаме младата надежда в дисциплината самбо Цветелина Цветанова – шесткратен и неизменен за последните шест години спортист No.1 на гр. Видин, бронзов медалист от Европейското първенство за жени в Казан през 2016-та година, пето място на световно по самбо в София и второ място на световно по самбо в Румъния. 🇧🇬 🇧🇬 🇧🇬
Преди това и въпреки крехката си възраст (21 години) Цветелина е участник и в четири европейски купи по джудо в категория “девойки” с впечатляващи постижения винаги сред първите в класирането.

Сега това невероятно българско момиче, чийто корени са в с. Флорентин, буквално яхна и специалния Дунав Ултра / Drag Bicycles велосипед, за да популяризира веломаршрута “Дунав Ултра”, Видинския край и село Флорентин, откъдето минава маршрутът.

Гласувайте с лайк и споделете с приятели, за да популяризираме заедно постиженията на Цветелина и веломаршрута “Дунав Ултра”.