(Read in English HERE) Т.нар. “Търновски надпис” на кан Омуртаг (владетел 814-836 г.) е строителен надпис, изсечен върху колона, и открит в църквата “Св.Четиридесет мъченици” в Търново. Надписът включва известната сентенция на владетеля – “Човек и добре да живее, умира и друг се ражда…”.

Заедно с мъдрите слова в посланието се споменава и за мистичния дворец на Омуртаг, който все още предизвиква противоречия сред учени и археолози, относно точното си местонахождение. Измежду най-любопитните твърдения е това, че според актуални проучвания и събрани факти, има достатъчно основание да се счита, че останките от двореца буквално са вплетени в корените на над 100-годишно дърво – Старият дъб – един от символите на Дунавския парк на гр.Силистра. (на заглавната снимка)

Оригиналният надписът от колоната на Омуртаг

Пълният надпис изсечен в/у колоната на Омуртаг гласи буквално следното: “Кан сюбиги Омуртаг, обитавайки в стария си дом, направи преславен дом на Дунавa и по средата на двата всеславни дома, като измерих (разстоянието), направих на средата могила и от самата среда на могилата до стария ми дворец има 20 000 разтега и до Дунавa има 20 000 разтега. Самата могила е всеславна и след като измериха земята, направих този надпис. Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомня за оногова, който го е направил. А името на архонта е Омуртаг, кан сюбиги. Нека Бог да го удостои да преживее сто години.”

Връщайки се обратно на темата със Старият дъб – непосредствено до него са и руините от “Патриаршеската базилика на Дамян”, както и крепостните стени и руини на древен Дуросторум/Дръстър, което превръща парка на Силистра в един от най-забележителните археологически комплекси в страната.

 

Археологически комплекс Дуросторум/Дръстър, Дунавски парк на гр.Силистра

От своя страна и Старият дъб, и Археологическият комплекс са включени в уникалния по рода си пътеводител, посветен на маршрута “Дунав Ултра” – “100-те Дунав Ултра забележителности”. В него гр. Силистра е представен към момента с още четири обекта – Художествената галерия, Римската гробница, Регионалният исторически музей и крепостта Меджиди табия.

Сред селектираните забележителности от района са и диненият маджун, добруджанската питка, биосферен парк “Сребърна”, рибарската махала във Ветрен, речното пристанище Попина, историческата чешма в Кайнарджа.

Пътеводителят  ще представя и популяризира ежегодно актуализиращ се списък на 100-те най-интересни места и обекти – част от маршрута “Дунав Ултра”.

Окончателният списък със “100-те Дунав Ултра забележителности” за 2019 г. ще бъде обявен на 2.5.2019 г.; датата се приема за начало на активния сезон за пътешествия с велосипед.
До тогава всеки може да отправи предложение за добавяне на забележителност, обект, рецепта, предание или дори любопитна история от региона по поречието на река Дунав и свързана с населено място от/покрай където преминава веломаршрутът. Предложи ТУК>>