Старият дъб, Дуросторум, Дръстър и надписът на Омуртаг

Т.нар. “Търновски надпис” на кан Омуртаг (владетел 814-836 г.) е строителен надпис, изсечен върху колона, и открит в църквата “Св.Четиридесет мъченици” в Търново. Надписът включва известната сентенция на владетеля – “Човек и добре да живее, умира и друг се ражда…”.

Заедно с мъдрите слова в посланието се споменава и за мистичния дворец на Омуртаг, който все още предизвиква противоречия сред учени и археолози, относно точното си местонахождение. Измежду най-любопитните твърдения е това, че има достатъчно основание да се счита, че останките от двореца буквално са вплетени в корените на над 100-годишното дърво – Старият дъб – един от символите на Дунавския парк на гр.Силистра. (на заглавната снимка)

Оригиналният надпис от колоната на Омуртаг

Пълният надпис изсечен в/у колоната на Омуртаг гласи буквално следното:

“Кан сюбиги Омуртаг, обитавайки в стария си дом, направи преславен дом на Дунавa и по средата на двата всеславни дома, като измерих (разстоянието), направих на средата могила и от самата среда на могилата до стария ми дворец има 20 000 разтега и до Дунавa има 20 000 разтега. Самата могила е всеславна и след като измериха земята, направих този надпис. Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомня за оногова, който го е направил. А името на архонта е Омуртаг, кан сюбиги. Нека Бог да го удостои да преживее сто години.”

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали за Android или iPhone. Изследвай всички препоръчани места и забележителности по маршрута Дунав Ултра.