СВЕТЪТ НА ДУНАВ УЛТРА

( За максимален ефект – разгледайте снимките на висока резолюция, през персонален компютър)

ЗА ДУНАВ УЛТРА

Кликни на картата и увеличи

"Златният плаж", с.КОШАВА, Видинско

Големият речен нанос, който формира коритото на река Дунав до видинското село Кошава, е истинско чудо по веломаршрута “Дунав Ултра”. През сезона, когато Дунав е маловоден и точно на големия завой, който прави великата река преди гр. Видин, се открива впечатляващ по мащаб ареал, който местните наричат “плажът на Кошава”. Част от природния феномен е о-в Кикинете.

danube koshava

Средновековна крепост-замък БАБА ВИДА, гр Видин

Баба Вида е най-запазената средновековна крепост в България. Историята й води началото си още от I в.сл.Хр., когато на мястото на днешния гр. Видин римляните се установяват и започват да изграждат крепостния град Бонония.

Следващият важен за нас исторически период е след Х век, когато Баба Вида е съградена, вкл. със строителен материал от опустошената от аварите Бонония. Някъде по онова време крепостта започва да придобива днешния си облик. Съоръжението е ползвано за резиденция на цар Иван Срацимир.
Интересно е, че в по-ново време Баба Вида е проучена по-обстойно едва в края на 50-те години на миналия век, когато големи части от обекта буквално са изровени изпод пръстта.

Табелата на "Стамбол Капия", гр. ВИДИН

Наводнението в гр. Видин през 1942 г. е огромно по мащабите си природно бедствие. По онова време река Дунав буквално за часове залива града след образувал се бент от естествено натрупани ледени блокове в района на о-в Богдан. Водата поглъща Видин, като в центъра на града достига повече от 2 метра. По време на стихията стотици къщи са унищожени, а над 5000 са залети. Дунав е суров и безпощаден, а пораженията се помнят и разказите за случилото се се предават през поколенията.

Църква "Света Троица", с.КАПИТАНОВЦИ, Видинско

Църквата „Света Троица“ в центъра на с. Капитановци е строена в края на 19-ти век. Строителството й е започнато от италиански майстори, които обаче не могли да довършат започнатото. След като установили, че онези строят църквата по католически канони, местните ги натирили и намерили други майстори, които довършили сградата според източноправославния канон.

Днес, благодарение на тази случка, „Света Троица“ съчетава причудливата и рядко срещана комбинация между католическа и православна архитектура, което я прави изключително рядък и интересен обект по веломаршрута “Дунав Ултра”.

с. ГОРНИ ЦИБЪР/с. ДОЛНИ ЦИБЪР, общ. Вълчедръм!

Легенда за Цибърския рибар
Един цибърски рибар уловил голям сом, който обърнал лодката му. За да не го изпусне, рибарят го яхнал като кон, улавяйки се за мустаците му като за поводи и бавно и полека го докарал в плитчините в устието на близката река Цибрица. Селяните 3 дни яли сом, а от мустаците му направили въжета на всички волски коли и върви за цървулите на мъжете…
На снимката: Панорамна гледка към река Дунав над с. Горни Цибър

гр. ЛОМ

В началото на новата ера, някъде между днешните дунавски градове Видин и Козлодуй и в близост до река Дунав, римляните изграждат укрепено съоръжение и пътна станция, давайки му името Алмус. Счита се, че го именуват на едноименната река, край която е бил разположен обектът.

Град Лом със сигурност е загубил блясъка, но не и духа, който го е довел до разцвет само преди две поколения българи. Свидетелства за бурното му развитие могат да се открият както в малките улички, така и в централната част на града.

с. СРЕБЪРНА, Силистренско

Село Сребърна се намира на около 15 км от гр. Силистра, в непосредствена близост до едноименния природен резерват. Както всички останали крайдунавски села и градове, мястото е с божествени природни дадености! Тук се намира и уникално по рода си езеро – биосферен парк Сребърна, заедно с неговия прочут символ – къдроглавия пеликан.

Крепост МЕДЖИДИ ТАБИЯ, гр. Силистра

Крепостта Меджиди табия представлява изключително добре запазено военно отбранително съоръжение от времето на Кримската и Руско-турската войни.

Структурата е строена по планове на немския инженер Хелмут фон Молтке, а през 1847-та година е посетена от султан Абдул Меджид, на чието име е наречена. За строежа ѝ били събрани принудително около 300 българи, а главните майстори били наети от Дряново.

Медиджи табия, Силистра

БАСАРБОВСКИ СКАЛЕН МАНАСТИР, с. Басарбово, Русенско

Басарбовският скален манастир е едно от най-невероятните места не само по веломаршрута “Дунав Ултра”, а изобщо в България. Както ни споделиха Джейн и Стив от Уисконсън, САЩ, които срещнахме в манастира: “От няколко дни сме в региона и всичко е наистина много, много красиво, но светът е пълен с красиви места. Манастирът в скалите обаче е нещо наистина уникално!”

ДУНАВ МОСТ 2, гр. ВИДИН

Мостът “Нова Европа”, който свързва град Видин с румънския град Калафат, е познат повече с името Дунав мост 2 и е с дължина почти два километра. Освен пътни ленти и железопътна линия той включва и велосипедна/пешеходна алея, а за преминаването по нея не се заплаща такса.

с.БАЙКАЛ

Село Байкал се намира на брега на река Дунав между селата Крушовене и Гиген. Известно е като бивше неголямо пристанище по поречието на Дунав и редовна спирка на международната регата TID.

След откриването му през 30-те години на 20 век в пристанището акостирали австрийският кораб “Минерва” и унгарският “Вишеград”, а по-късно с развитието на търговията по Дунав и много товарни кораби. С развитието на пътническото корабоплаване в пристанището на Байкал са акостирали по редовно разписание и кораби с т.нар подводни криле тип “Метеор”.

с.ГОМОТАРЦИ, Видинско

За пръв път за с. Гомотарци се споменава в документи след началото на 1400-та година. В наши дни, повече от 600 години по-късно, то продължава да съществува в района, където река Дунав прави големия десен завой преди гр. Видин.

Местоположението на с.Гомотарци е на високия бряг на реката, а в околията му могат да бъдат разгледани интересни обекти от близкото минало, напр. останките от внушителната с мащабите си изкуствена напоителна система, сътворена по “комунистическо” време. Из селото все още съществуват къщи, с характерната за тази географска област влашка архитектура.

Село Гомотарци е типично за този участък на веломаршрута “Дунав Ултра” населено място, което ще дари с духа на автентичността и приключението всеки, който дръзне да се откъсне от безкрайния цикъл на града.

с.КРИВИНА, обл. Русе

Намираме се в с. Кривинa и в непосредствена близост до местността, където река Янтра оформя изключително красиви меандри, преди да се влее в Дунав.

В тези околия само преди няколко поколения местните жители отглеждат огромни стада едър рогат добитък и десетки хиляди овце.

Днес от тези стада не е останало нищо, а селото се обитава предимно от баби, дядовци и любимите им двойки щъркели – единствените, които никога не спират да се завръщат по този край…

УЛПИЯ ЕСКУС

Забравения римски град Улпия Ескус (Ulpia Oescus),
се намира непосредствено до река Дунав в района на с. Гиген.
Ескус със сигурност е бил най-значимият град в района на Долен Дунав през периода I-III в. н.е.
Градът е сравняван по изящество и архитектура с Ефес,
а значението му като национално богатство тепърва ще се реализира.
(Виж 20 уникални HD фотографии от Улпия Ескус)

Фестивал Орел на Дунава - АНТИЧЕН ГРАД НОВЕ, гр. СВИЩОВ

Фестивалът Орел на Дунава е едно от най-интересните събития, които се провеждат в крайдунавските градове на страната. На него може да се види отблизо как са изглеждали древните римляни, траки и българи, и какви са били техните обичаи. Възстановките се случват в реставрирания античен лагер Нове, което придава още по-автентична атмосфера на умело пресъздаваните гладиаторски битки, боеве с мечове, лъкове и щитове. Дефилирането с оригинални облекла и аксесоари от въоръжението и бита на римските легиони и цивилни по тези земи през I-V в.н.е. са сред големите атракции на събитието.

Архитектурен комплекс "Рибарска махала", гр. ТУТРАКАН

Намираме се в град Тутракан, в центъра на уникална историческа забележителност – архитектурния комплекс Рибарска махала.

Някои от къщите тук са на повече от 150 години, а естеството на формиране на това селище, предвид рибарския поминък, който то е обслужвало, го прави единственото подобно място по поречието на река Дунав в България.
На снимката: В дъното на кадъра е църквата св. Николай – покровител на рибарите.

Рибарско селище, с.ВЕТРЕН, Силистренско

Тайната на дунавската чорба? Коментар 1: Никога не се пита от каква риба е чорбата – тя е от такава, каквато даде Дунава! Коментар 2: Колкото по на изток по Дунава пътуваме, толкова повече аромат на лющян ще усещаме. Коментар 3: Най-вкусната рибена чорба е тази, която се консумира на дунавския бряг.

гр. РУСЕ

Сексагинта Приста, Русчук или днешно Русе е най-големият български град по поречието на река Дунав.

Днес, освен важен комуникативен център с Румъния, Русе е и изключително красив и динамично развиващ се пристанищен български град. Тук сградите са истинска наслада за сетивата, а духът и атмосферата на артистичното витаят из всяко кътче на града.

с. ПОПИНА, Силистренско

Ние сме “Дунав Ултра” – най-дългият туристически веломаршрут в България – 732 км по поречието на река Дунав до Черно море!
Ние вярваме в бъдещето на българското село, защото то е символ на българската традиция.
Ние вярваме във възраждането на Дунавския регион, защото той е символ на плодородие, история и живот.

На снимката: Местни жители на с. Попина, Силистренско, позират за Дунав Ултра по време на проучване на туристически обекти и местности в района.

Мост Нова Европа (Дунав мост 2), Видинско

ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ НА ДУНАВ

Една инициатива на Дунав Ултра

ДУНАВ УЛТРА ® всички права запазени. Никаква част от тази страница, текст и/или фотографии не могат да бъдат копирани и разпространявани без разрешение на собственика. В случай, че ви е необходима допълнителна информация и/или материали за публикуване, моля, обърнете се към нас на посочените контакти.
X