(Read in English HERE) Изключително интересен обект – тракийско-римското светилище в голямата пещерна ниша позната под името Баджалията, (с.Стрелково) се нареди сред най-интересните обекти в пътеводителя “100-те Дунав Ултра забележителности“.

Виж още: Вижте 20 впечатляващи фотографии от забравения град Улпия Ескус

Мястото е уникално по рода си – по своето естество представлява сложна композиция от естествени и изкуствени скални образувания, тераси, издълбани жлебове и олтари, създадени и използвани от траките за осъществяване на жертвоприношения, обслужващи култа към Залмоксис. Счита се, че в светилището са изпълнявани ритуали, при които траките вярвайки в безсмъртието – периодично изпращали жертвени души обвързани с култа към Залмоксис.

Светилище Баджалията

Хора и животни били хвърляни от скалата на всеки пет години, като в подножието поставяли заострени копия. Ритуалът се повтарял в случай, че не си стигнело до смърт – считало се, че ако избраният не загине – това означавало, че Залмоксис не е благосклонен да срещне духа на принесения в жертва.

Данните за Баджалията са от VII-V в.пр.Хр., мястото се намира в сухоречието на древната река Табан (днес област м/у Силистра и Добрич), където са открити и други обитавани в древността скални масиви и ниши.

Сухата река

Целият каньонът е уникално по рода си природно образувание, което може да се обходи в експедиция с велосипед , както и да се види по изключително атрактивен начин, с чартърен полет чрез компания, която оперира в района.