ulpia oescus fortuna

Вижте статуята на Фортуна от Улпия Ескус в 360 градуса разходка

В края на XIX в. Османската империя създава Дунавски вилает с център Русчук (днес град Русе). Огромната административно-териториална единица обхваща региона от Видин, Никопол и Силистра до Тулча и Сулина ( днес в Румъния). Управителят на вилаета – реформаторът Мидхат паша – имал амбиции да превърне Русчук в перлата на Империята по Дунав. Тук били разположени всички представителни европейски мисии.

Бурното икономическо и културно развитие на Русе продължава и след Освобождението. Разположението на града с излаз на Дунав е ключово за региона, а директната плавателна връзка с Виена оказва силно позитивно влияние за разцвета му във всяко отношение.
Инвестиционните възможности намират реализация в строителството на множество сгради – фамилни къщи, складове, магазини, банки и адвокатски кантори.

Архитектурата им следва най-актуалните тенденции на строителството и модата, идващи от Австрия и Унгария.
През 1897 г. в Русе е открита фирмата “П. Гавалс – Л. Миритис & Сие. – първа скулптурна ателиера”. В края на XIX и началото на XX в. центърът на Русе е истинско бижу, превръщайки се в красив и модерен западноевропейски град.

Политическата и социално-икономическата конюнктура през годините променят устрема на Русе и неговото международно значениe, а обликът в периферията на града се видоизменя, предвид новите социалистически хоризонти. Но специфичната архитектура в центъра продължава да носи духа на аристократизма и будното съзнание от началото на XX-ти век.

Архитектурната орнаментика по фасадите на ул. “Александровска”, ул. “Княжеска”, ул. “Славянска”, пл. “Княз Александър Батенберг” е красноречиво доказателство за високата естетика, завладяла в миналото духа на жителите на крайдунавския град. От фризове и колони на емблематични реставрирани или полуизоставени днес високи етажи на сгради, ни наблюдават мълчаливо човешки силуети, флорални мотиви и митични фигури, които са неразделна част от уникалната атмосфера на Русе.

Затова архитектурните орнаменти в централната част на град Русе са сред най-интересните обекти – част от идентичността на маршрута Дунав Ултра. Заради високата си художествена и историческа стойност те са включени в списъка на “100-те Дунав Ултра забележителности“.

Най-голямата експонирана статуя на Фортуна в България (близо 2.5 м.) е открита в едноименния храм, в античния град Улпия Ескус (днес с. Гиген). Самият Ескус е сред най-процъфтяващите римски градове на Долна Мизия в периода II-IV в.

Фортуна е богинята на късмета и олицетворение на съдбата в римската религия – култът към нея е изобразяван активно от Античността – до Ренесанса. Богинята може да донесе добър или лош късмет, затова е представяна в различни форми, в зависимост от това как през епохите конюнктурата е коминикирала противоречивите обрати на съдбата.

Понякога Фортуна е със завързани очи разпръскваща монети, но друг път – в едната си ръка държи рога на изобилието, а в другата – меч. Сега можем да преоткрием Фортуна и да видим статуята, чрез една много интересна 360 градусова виртуална разходка, сред експонатите на Националния археологически музей при БАН.

Най-старата сграда В София

Преди да се потопим във вътрешността на сградата на музея нека си припомним, че това е най-старата сграда в СофияПостроена е като джамия преди близо петстотин години под името Коджа Махмуд паша джамиси. Строежът и е завършен през 1494 г. и продължава 37 години. Формите и геометрията при проектирането са забележителни със своята симетричност, представящи многокуполното пространство.

В по-новото време сградата е известна като Буюк (Голямата) джамия, а преди да се установи като Национален археологически музей е ползвана за болница и библиотека (края на XIX в. , началото на XX в.). Сега можем да посетим и разгледаме сградата отвътре, заедно с множество безценни артефакти събирани през годините и представящи идентичността на нашите земи.

Изследвай в 360 градуса VR галерия ТУК>>

Улпия Ескус: Забравеният град до с. Гиген

Вижте 20 документални фото кадъра от местността Градище, до плевенското село Гиген, където се намират останките на Улпия Ескус.

Виж тук

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали безплатно за Android или iPhone. Официален пътеводител за маршрута Дунав Ултра.