ulpia oescus fortuna

Вижте статуята на Фортуна от Улпия Ескус в 360 градуса разходка

Най-голямата експонирана статуя на Фортуна в България (близо 2.5 м.) е открита в едноименния храм, в античния град Улпия Ескус (днес с. Гиген). Самият Ескус е сред най-процъфтяващите римски градове на Долна Мизия в периода II-IV в.

Фортуна е богинята на късмета и олицетворение на съдбата в римската религия – култът към нея е изобразяван активно от Античността – до Ренесанса. Богинята може да донесе добър или лош късмет, затова е представяна в различни форми, в зависимост от това как през епохите конюнктурата е коминикирала противоречивите обрати на съдбата.

Понякога Фортуна е със завързани очи разпръскваща монети, но друг път – в едната си ръка държи рога на изобилието, а в другата – меч. Сега можем да преоткрием Фортуна и да видим статуята, чрез една много интересна 360 градусова виртуална разходка, сред експонатите на Националния археологически музей при БАН.

Най-старата сграда В София

Преди да се потопим във вътрешността на сградата на музея нека си припомним, че това е най-старата сграда в СофияПостроена е като джамия преди близо петстотин години под името Коджа Махмуд паша джамиси. Строежът и е завършен през 1494 г. и продължава 37 години. Формите и геометрията при проектирането са забележителни със своята симетричност, представящи многокуполното пространство.

В по-новото време сградата е известна като Буюк (Голямата) джамия, а преди да се установи като Национален археологически музей е ползвана за болница и библиотека (края на XIX в. , началото на XX в.). Сега можем да посетим и разгледаме сградата отвътре, заедно с множество безценни артефакти събирани през годините и представящи идентичността на нашите земи.

Изследвай в 360 градуса VR галерия ТУК>>

Улпия Ескус: Забравеният град до с. Гиген

Вижте 20 документални фото кадъра от местността Градище, до плевенското село Гиген, където се намират останките на Улпия Ескус.

Виж тук

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали безплатно за Android или iPhone. Официален пътеводител за маршрута Дунав Ултра.