BASARBOVO

Уникално! Скалите на Басарбовския манастир “оживяват” в ново Дунав Ултра видео

Скалният манастир “Св. Димитър Басарбовски”, намиращ се в близост до русенското село Басарбово, е новият обект, представен в поредица от кратки видеа, посветени на колоездачното приключение Дунав Ултра. Клипът е с продължителност три минути, но те са достатъчни да предизвикат интереса на всеки любител на

Премиерното видео е въздействащо – то представя мястото като атракция от световна величина, каквато всъщност е. Кадрите са част от поредица,  която показва едни от най-интересните обекти и забележителности в близост веломаршрута Дунав Ултра и поречието на река Дунав у нас.

 

basarbovo

За Басарбовски скален манастир “Св.Димитър Басарбовски”

Басарбовският скален манастир е единственият по рода си действащ манастир в България. Светата обител буквално е вкопана в скалите на каньона на река Русенски Лом. Манастирът носи името на Димитър Басарбовски – реално съществуваща личност, за която споменава Паисий Хилендарски в “История славянобългарска”.

Знае се, че Димитър Басарбовски обитавал местността в скромност и смирение. Преданието пренася през годините разказите, че той сам избрал времето и мястото, където да завърши земния си път – на брега на близката река Лом. Годината е 1685.

Години по-късно се разнесла славата, че мощите на мирянина имат чудотворна сила, те били пренесени в близкото село Басарбово. Годините минавали, преданията се увеличавали, а за изключителната сила на мощите се разчуло чак в Русия.

През 1774 г., по време на една от руско-турските войни, руският генерал Петър Салтиков наредил мощите на “преподобни Димитрий” да бъдат отнесени в Русия.

По пътя, тленните останки се озовали в Букурещ, където върлувала чума. В дните, когато мощите пристигнали, бедствието спряло, а мнозина били убедени, че това е свързано с тяхната свръхсила.

Румънците се договарят мощите на Св. Димитър да останат в Букурещ като обезщетение срещу загубите на румънския народ във войната.

Оттогава светите мощи почиват в Букурещ в църквата “Три светители”, а Св. Димитър Басарбовски е изключително почитан в Румъния като Спасителят на Букурещ.

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали за Android или iPhone. Изследвай всички препоръчани места и забележителности по маршрута Дунав Ултра.