ангелкова бегъмов

Веломаршрут “Дунав Ултра” – иновация на годината: Интервю с Борис Бегъмов

На 12 декемви т.г. Министерство на туризма връчи Годишните награди за постижения в отрасъла през годината. Победител в категория “Иновация” стана веломаршрутът “Дунав Ултра”, който събра 39% от вота на  гласуващите, или толкова – колкото следващите го три проекта накуп.
Историята за личната промяна на създателя на веломаршрута “Дунав Ултра” Борис Бегъмов, който в три последователни години изминава близо 700 км за 48 часа с велосипед с цел популяризиране на региона по поречието на Дунав до Черно море – получи най-висока оценка, включително от официалните лица присъствали по време на награждаването.

За впечатленията, посоката и плановете за развитие на веломаршрута “Дунав Ултра” разговаряме с неговия създател.

.: Наградата за “Иновация” на годината в туризма, която спечели веломаршрутът “Дунав Ултра”, е много високо признание. Как приемате тази награда?

Борис Бегъмов: Единственият начин, по който можем да приемем това високо отличие, е увереността, че това, което сме свършили вчера, е възможно най-правилният подход в създаването на качествен продукт днес, от който ще могат да се възползват поколенията утре.

.: Защо Дунав Ултра е “Иновация”?

Церемония Годишни награди в туризма 2017

ББ: Защото веломаршрутът “Дунав Ултра” е първата лястовица, предвестникът на нещо голямо и неминуемо, а именно – възраждането на поречието на река Дунав като конвертируем туристически и не само продукт. Именно за това споделих, че дунавските села са иновацията тази година, защото въпреки, че са разочаровани от своето моментно положение – хората, родени по тези места, знаят стойността на региона. Те кредитираха с доверието си “Дунав Ултра” като платформа за популяризиране и тласък за развитие на тяхното най-свидно нещо – дунавския им, български корен. Това, че веломаршрутът “Дунав Ултра” спечели Голямата награда точно в “Иновация” означава, че заложиха на правилната карта.

.: Как веломаршрутът “Дунав Ултра” ще помогне за развитието на туризма по поречието на Дунав?

ББ: Нека е ясно – не бива да заблуждаваме хората, това няма да се получи с магическа пръчка, няма да стане за един или два сезона. Но не трябва да остава никакво съмнение, че нещата са започнали да вървят в правилна посока и в бъдеще те ще се случват все по-добре. Колелото е завъртяно в прекия и преносен смисъл. Първото и най-важно нещо, от което се нуждаят българите, е да им бъде показвана посоката, те да я видат с очите си и да се убедят, че това е вярната посока. Силата на веломаршрута “Дунав Ултра” е в това, че дава на българите най-високо конвертируемата валута – надежда, която е базирана не на абстракции и свободни съчинения, а на базата на реални действия, събития и факти!

Виж още: Светът на Дунав Ултра Част 2 – 30 уникални фотографии от веломаршрута Дунав Ултра >>

.: Ще продължите ли да организирате екстремните колоездачни събития по поречието на Дунав?

Церемония Годишни награди в туризма 2017

ББ: Наистина, през последните години ние организирахме няколко такива събития, за да привлечем вниманието на медии и общественост към региона. Постихнахме наистина завидна ефективност и така всъщност се зароди и идеята за създаването на “Дунав Ултра” като веломаршрут. Благодарение точно на тези – бих използвал аналогията – революционни събития, искрата запали огъня и днес резултатът е налице.
Предвид факта, че първоначалната ни цел е изпълнена успешно, занапред ще надграждаме и ще работим целенасочено най-вече да популяризираме “Дунав Ултра” като туристически веломаршрут – т.е. като продукт в сегмента велопътешествия, приятелски и семейните турове, разходки с деца, ако щете.
Не си представяйте веломаршрута “Дунав Ултра” като нещо, което трябва задължително да се изминава само и единствено от единия до другия край за максимално кратък срок, никога това не е била основната ни идея.
От друга страна еднодневните и двудневни локални туристически турове са гръбнакът на велотуризма навсякъде по света. Именно тези активности, заедно с потока от чужденци-велопътешественици по Дунав, ще гарантират високата стойност на туристическия продукт с марка “Дунав Ултра”.

.: Все пак маршрутът предлага два типа изминаване – скоростно и туристическо. Каква е идеята?

ББ: Бихме искали да фиксираме скоростния маршрут за колоездачите-атлети и т.нар. “транзитни” пътешественици, които ще могат да се фокусират върху тяхната основна цел – изминаване на разстоянието на веломаршрута за максимално кратко време.

От друга страна туристическото преминаване включва и навлизане в районите по-близо до реката, там където близостта с природата и насладата за сетивата е още по-пълна. Това означава черни и горски пътища, откъснати селца и рибарски махали, девствени плажове и резервати, паркове, културно-исторически обекти и местности. И това не включва района само по поречието на Дунав. Недалеч от Видин са Белоградчишките скали а след Силистра, например, в сърцето на Добруджа, е местността Сухата река – сам по себе си уникален район, в който може да обхождате цял уикенд и да искате още. Същото се отнася и за района около с.Дуранкулак.

Виж още: Светът на Дунав Ултра Част 3 – 30 уникални фотографии от веломаршрута Дунав Ултра >>

.: Какво предстои?

ББ: Имаме много нови планове и идеи, свързани с развитието на “Дунав Ултра” и не само. Но както показва практиката – идеи има много, но до реални резултати пътят наистина е дълъг. Най-важното е, че веломаршрутът “Дунав Ултра” вече е разпознаваем туристически продукт и имаме подкрепата на частни компании, на общините по поречието на Дунав и най-важно – на хората.
Възползвам се да благодаря от името на екипа и на Министерство на туризма, което подкрепи институционално “Дунав Ултра” още тогава, когато проектът ни не беше станал толкова популярен.
Всички тези условия са предпоставка за една наистина смислена дейност в полза на развитието на туризма по поречието на Дунав през Добруджа до Черно море. Това преведено на прост език означава силна платформа и добавена стойност за развитие на малките населени места и градовете по поречието на Дунав.


Заглавна снимка: Министътът на туризма Николина Ангелкова и създателят на веломаршрута “Дунав Ултра” Борис Бегъмов по време на церемонията за връчване на Годишни награди в туризма 2017
Снимки: Прес център – Министерство на туризма

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали за Android или iPhone. Изследвай всички препоръчани места и забележителности по маршрута Дунав Ултра.