Веломаршрут “Дунав Ултра” – или поречието на Дунав като меката за приключение на колела

„Да яхнеш велосипед по Дунава не е вело ентусиазъм. Това е истинско приключение, вдъхновение и страст. Колелото е машина. Дунава е Бог! Веломаршрутът по реката е връзката между тях…“ Това написа в личния си фейсбук профил 49-годишният Борис Бегъмов – създател на Дунав Ултра – 730 километровия веломаршрут, следващ северната граница на България. Поводът е номинацията на Дунав Ултра за Годишните награди в туризма през 2017 г. – ежегодно признание под егидата на ресорното министерство.

По онова време Дунав Ултра се бори с още девет други предложения в категория “Иновация” . Гласуването е поверено изцяло на потребителите в Интернет, а на 12 декември, на официална церемония е обявено, че веломаршрутът Дунав Ултра е носител на наградата “Иновация на годината в туризма”.

Map

Нека припомним хронологията около Дунав Ултра и по какъв начин развитието на веломаршрута през годините се преплита с Иновацията, която представлява той.

През 2014 г. той създава Дунав Ултра – близо 700-км маршрут по поречието на река Дунав до Черно море с надеждата да го преодолее в максимално кратък срок с …велосипед. Идеята е част от желанието за лична промяна на Бегъмов, която той е предприел.

Веломаршрутът, който създава по онова време, следва северната граница на България – от най-северозападното населено място с. Куделин, до най-североизточното населено място – с. Дуранкулак. Пътувайки между тези две отправни точки и следвайки маршрута на Дунав Ултра, ценителите на природа, традиции и история ще преминат през изключително красиви местности, обезлюдяващи се селца, девствени плажове, защитени местности, рибарски махали, диви острови, биосферни резервати, манастири, руини и исторически обекти от античността до модерната история на България.

Придвижвайки се от запад на изток, освен невероятното усещане, което придава мащабът на реката, във всеки момент могат да ви изненадат диви животни: от грациозни чапли, корморани и пеликани, до сърни, фазани или чакали. Вкусът на дунавския сом, дунавски шаран, бял амур или дребната дунавска риба, които се предлагат по поречието на реката, ще ви накарат да се почувствате така, сякаш никога до момента не сте вкусвали риба.

 

В цялост пътешествието по веломаршрута „Дунав Ултра“ представя комбинация от суровото обезлюдяване на региона през последните десетилетия, съчетано с неустоимия чар, колорита, красотата и многовековните традиции по поречието на Дунав, които се формират благодарение на великата река. Общата дължина на маршрута в частта “туристическо” преминаване включва 119 населени места (села и градове) и дължина от 740 км.

Любопитните факти около Дунав Ултра продължават, заедно с нестандартните кампании за неговото популяризиране. В общия случай те впечатляват както със смелата идея за скоростното му изминаване – 700 км за по-малко от 48 часа – така и с иновативните маркетингови активности, които водят до широк отзвук в публичното пространство.

Бегъмов неизменно е в основата на личния пример, като едновременно организира и лично участва като колоездач в различни екстремни спортни събития в три последователни години. През 2014 г. той преодолява разстоянието за 53 часа с шосеен велосипед, през 2015 г. в екип с Петър Златков за 45 часа с велосипед само с една предавка, а през 2016 г. заедно със Станислав Христов, Илиян Лазаров и Филип Лхамсурен – за 48 часа в дуатлон (40 км бягане и 642 км колоездене). Физическите натоварвания и усилията при тези кампании за неимоверни, но посланието е ясно: Не спирай,  да следваш мечтите си! Веломаршрутът „Дунав Ултра“ заедно с любовта към активния начин на живот и река Дунав променят изцяло неговия създател.

Същевременно през 2016 г. Бегъмов се отдава на експедиции за проучване на населените места по поречието на Дунав в България, като в резултат на това започва да публикува материалите „Светът на Дунав Ултра“ – кратки ремарки в текст и снимки посветени на региона .

Поредицата представя Дунавския регион така, както никога дотогава не е виждан – фотосите и кратките истории, посветени на древноримския град Улпия Ескус, на детайли от дунавски потайности, села и градове предизвикват интерес сред аудиторията – публикациите се споделят от хиляди потребители в Интернет, а Дунавският регион за първи  път предизвиква любопитството на хора, които никога до тогава не са имали информация  за него.

Нестандартният подход за популяризиране на региона, а заедно с него и на веломаршрута Дунав Ултра продължава, като през 2017 г. екипът на Бегъмов създава и организира уникално по рода си спортно зрелище с името „Гладиатори на колела“ – 530-км колоездачна надпревара по поречието на Дунав.

Събитието представлява своеобразен бутиков веломаратон, в който участниците (според правилото те са максимум 24 – всички те атлети-аматьори, бел.ред), трябва да финишират не по-късно от 40 часа след старта.
Специално за проявата се провежда предварителна селекция, като на старта са допуснати 10 атлети-аматьори, сред които две жени. Пътят на стартиралите преминава покрай или през десетки археологически обекти от времето на Римската империя, вкл. Улпия Ескус (с. Гиген), Нове (гр. Свищов), Сексагинта Приста (гр. Русе), Трансмариска (гр. Тутракан) и Дуросторум (гр. Силистра). Развоят на надпреварата следва сценария на заплетен трилър – успяват да финишират едва четири участника, сред които една жена.

Никак неслучайно „Гладиатори на колела“ използва 530-километров участък от веломаршрута „Дунав Ултра“, а събитието предизвиква логистична подкрепа от 13 дунавски общини. Кампанията предизвиква и спонтанната реакция на жители на дунавски села, които посрещат участниците-вело гладиатори в народни носии, с хляб и сол. Отзвукът в чужбина е висок, месеци след реализацията проектът продължава да набира почитатели в съседните държави.

„Популяризирането на Дунавския регион чрез Дунав Ултра и обратно ще продължи и занапред, защото това е проект, който е основа за бъдещо раздвижване на огромен с мащабите си регион!“ – споделя казва Бегъмов.

„Потенциалът за правене на велотуризъм по поречието на Дунав е висок, това е реален шанс, особено за малките населени места, да получат възможност да генерират приходи. В момента целта ни е да направим така, че от една страна да представим на аудиторията защо, какво и как правим, а от друга – да насочим внимание към дунавските села и градове, за да се почувстват по-специални – каквито всъщност са! От там насетне – слава Богу – следва много работа“ – завършва Бегъмов.

 

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали за Android или iPhone. Изследвай всички препоръчани места и забележителности по маршрута Дунав Ултра.