Веломаршрут “Дунав Ултра” – или поречието на Дунав като меката за приключение на колела

„Да яхнеш велосипед по Дунава не е велоентусиазъм. Това е истинско приключение, страст и надежда. Колелото е машина. Дунава е Бог! Веломаршрутът по реката е връзката между тях…“ Това написа в личния си фейсбук профил 49-годишният Борис Бегъмов – създател на „Дунав Ултра“ – 730 км веломаршрут, следващ северната граница на България. Поводът е номинирането на маршрута за Годишните награди в туризма 2017 г. – награди под егидата на ресорното министерство.

В момента „Дунав Ултра“ се бори с още девет други предложения в категория категория “Иновация” . Гласуването е поверено изцяло на потребителите в Интернет и ще бъде отворено до 10-ти декември. На 12 декември, на официална церемония,  ще бъдат обявени победителите в конкурса  в общо 16 категории.

Гласувай за Дунав Ултра ТУК>>

Нека припомним хронологията около „Дунав Ултра“ и по какъв начин развитието на веломаршрута през годините се преплита с Иновацията, за която е номиниран.

дунав ултраДнес Борис Бегъмов е маркетинг предприемач и любител на здравословния начин на живот. Не така стоят нещата в миналото! През 2014 г. той създава „Дунав Ултра“ – близо 700-км маршрут по поречието на река Дунав до Черно море с надеждата да го преодолее в максимално кратък срок с …велосипед. Идеята е част от желанието за лична промяна на Бегъмов, която той е предприел. Само няколко години преди това той е с високо наднормено тегло, зависим от цигарите и алкохола бизнесмен.
Веломаршрутът, който създава по онова време, следва северната граница на България – от най-северозападното населено място с. Куделин, до най-североизточното населено място – с. Дуранкулак. Пътувайки между тези две отправни точки и следвайки траекторията на „Дунав Ултра“, ценителите на природа, традиции и история ще преминат през изключително красиви местности, забравени селца, девствени плажове, защитени местности, рибарски махали, диви острови, биосферни резервати, манастири, руини и исторически обекти от античността до модерната история на България.

“Светът на Дунав Ултра” – диви плажове и уникална природа

Придвижвайки се от запад на изток, освен невероятното усещане, което придава мащабът на реката, във всеки момент могат да ви изненадат диви животни: от грациозни чапли, корморани и пеликани, до сърни, фазани или чакали. Вкусът на дунавския сом, дунавски шаран, бял амур или дребната дунавска риба, които се предлагат по поречието на реката, ще ви накарат да се почувствате така, сякаш никога до момента не сте вкусвали риба.
В цялост пътешествието по веломаршрута „Дунав Ултра“ представя комбинация от суровото обезлюдяване на региона през последните десетилетия, съчетано с неустоимия чар, колорита, красотата и многовековните традиции по поречието на Дунав, които се формират не без съдействието на великата река. Общата дължина на маршрута в частта туристическо преминаване включва 89 населени места (села и градове) и дължина от 730 км.

Дунав Ултра 2

Петър Златков и Борис Бегъмов или 682 км за 45 часа с велосипеди само с една предавка.

Любопитните факти около „Дунав Ултра“ продължават, заедно с нестандартните кампании за неговото популяризиране. В общия случай те впечатляват както със смелата идея за скоростното му изминаване – в този вариант на маршрута – 682 км за по-малко от 48 часа – така и с иновативните маркетингови активности, които водят до широк отзвук в публичното пространство.
Бегъмов неизменно е в основата на всичко това, като едновременно организира и лично участва като колоездач в тези екстремни спортни събития в три последователни години. През 2014 г. той преодолява разстоянието за 53 часа с шосеен велосипед, през 2015 г. в екип с Петър Златков за 45 часа с велосипед само с една предавка, а през 2016 г. заедно със Станислав Христов и Илиян Лазаров – за 48 часа в дуатлон (40 км бягане и 642 км колоездене). Физическите натоварвания и усилията при тези кампании за неимоверни, но посланието е ясно: Не спирай,  да следваш мечтите си! Веломаршрутът „Дунав Ултра“ заедно с любовта към спорта и река Дунав променят изцяло неговия създател.

Басарбово манастир

Светът на Дуван Ултра – Басарбовски манастир, Русенско

Същевременно през 2016 г. Бегъмов започва да публикува „Светът на Дунав Ултра“ – кратки ремарки за поречието на Дунав в текст и снимки – мултимедия, която създава при проучването на поречието на реката. „Светът на Дунав Ултра“ представя Дунавския регион така, както никога дотогава не е виждан – фотосите и кратките истории, посветени на местата по поречието на Дунав, на древноримския град Улпия Ескус, на детайли от дунавски села и градове предизвикват изключителен интерес сред аудиторията – публикациите се споделят от хиляди потребители в Интернет, а Дунавският регион за първи  път предизвиква любопитството на хора, които никога до тогава не са имали информация  за него.

Зрелището Гладиатори на колела – старт в с. Куделин

Нестандартният подход за популяризиране на региона, а заедно с него и на веломаршрута „Дунав Ултра“ продължава, като през 2017 г. в екип с Данаил Цонков Бегъмов създава и организира уникално по рода си спортно зрелище с името „Гладиатори на колела“ – 530-км колоездачна надпревара по поречието на Дунав.
Събитието представлява бутиков веломаратон, в който участниците (според правилото те са максимум 24 атлети-аматьори, бел.ред), трябва да финишират не по-късно от 40 часа след старта.
Специално за проявата се провежда предварителна селекция, като на старта са допуснати 10 атлети-аматьори, сред които две жени. Пътят на стартиралите преминава покрай или през десетки археологически обекти от времето на Римската империя, вкл. Улпия Ескус (с. Гиген), Нове (гр. Свищов), Сексагинта Приста (гр. Русе), Трансмариска (гр. Тутракан) и Дуросторум (гр. Силистра). Развоят на надпреварата следва сценария на заплетен трилър – успяват да финишират едва четири участника, сред които една жена.

Никак неслучайно „Гладиатори на колела“ използва 530-километрова отсечка от веломаршрута „Дунав Ултра“, а събитието предизвиква рекордна логистична подкрепа от 13 дунавски общини. Кампанията предизвиква и спонтанната реакция на жители на дунавски села, които посрещат участниците-велогладиатори в народни носии, с хляб и сол. Отзвукът в чужбина е висок, месеци след реализацията проектът продължава да набира стотици почитатели в съседните Ръмъния, Сърбия и други европейски държави.

„Популяризирането на Дунавския регион чрез „Дунав Ултра“ и обратно ще продължи и занапред, защото това не е абстрактна идея и по детски чист велоентусиазъм, а проект, който е основа за бъдещото сериозно раздвижване на сериозен с мащабите си регион!“ – казва Бегъмов. „Потенциалът за правене на велотуризъм по поречието на Дунав е много висок, това е реален шанс, особено за малките населени места, да започнат да генерират свежи приходи. В момента целта ни е да направим така, че от една страна да представим на аудиторията защо, какво и как правим, а от друга – да насочим внимание към дунавските села и градове, за да се почустват по-специални – каквито всъщност са! От там насетне – слава Богу – следва много работа“ – завършва Бегъмов.

Успоредно със списването на този материал дойде и новината, че веломаршрутът “Дунав Ултра” е номиниран за Годишните награди в туризма 2017. Гласуване в Интернет ще отсее най-добрите проекти и екипи, работили през настоящата година в областта на туризма. Виж всички кандидати , които се съревновават в категория „Иновация“. Сподели на приятели…

Гласувай за Дунав Ултра ТУК>>