Веломаршрут “Дунав Ултра” или “Ел Камино” в сърцето на Балканите (Част 1)

Изключвайки нахлуването на Аспарух по нашите земи и създаването на Дунавска България, за мен поречието на Дунав винаги е била загадъчна, далечна и дори дива географска територия. В часовете по история Дунав никога не е липсвал в уроците, но винаги отстъпваше блясъка и славата в посока Плиска, Търново, Преслав и битките из проходите на Стара планина. Реката беше екзотичната техническа преграда, която трябваше да бъде мощно форсирана по пътя на епопеята съпътстваща Руско-турската освободителна война.
Със своите близо 3000 км дължина, Дунав е втората по дължина река в Европа, но единствената в света, която пресича политическите граници на 10 съвременни държави. Извирайки в сърцето на Германия под формата на малък и игрив поток, постепенно водната маса набира големина и сила, за да се превърне в гигантски и страховит с размерите си воден басейн, прерязвайки континента от запад на изток, и вливайки се чрез внушителна делта в Черно море.

Днес напук на обезлюдените населени места в България, тече бавен, но постъпателен процес, при който интересът към Дунавското поречие като икономически, културен и туристически продукт започва бавно да се преосмисля, създавайки фундамента за неминуемото бъдещо възраждане на региона.

Прочетете целия текст: Веломаршрут “Дунав Ултра”-“Ел Камино” в сърцето на Балканите (Част 1) – ПРОЧЕТИ ТУК

Прочетете Част 2 на материала – ПРОЧЕТИ ТУК