видин

Видин: Крепост “Баба Вида” – нов рекламен клип от Дунав Ултра

(Read in English HERE) ВИДИН: Крепост “Баба Вида” е името на най-новото рекламно видео в подкрепа тазгодишното издание на Колоездачното приключение “Дунав Ултра”. Клипът е седма поред продукция (в рамките на тази година) на екипа на “Дунав Ултра”, и представя един от най-впечатляващите културно-исторически обекти на Балканите и символ на  крайдунавския град Видин – крепостта “Баба Вида”.

Интересно е, че “Баба Вида” е единственият изцяло запазен средновековен замък в България. Историята на съоръжението започва със завладяването на тези земи от римляните, когато на територията на днешен Видин се създава (а впоследствие прераства в град) пътна станция под името “Бонония”.

baba vida

След като римското господство приключва, аварите опустушават и разрушават до основи Бонония, а новото възраждане за града започва, след покоряването на земите от българите под името Бъдинъ. Първообраза си, днешната крепост придобива в периода VI-X в., но днешния й вид във висока степен се дължи след разширение и реконструкция, по време на българския цар Иван Срацимир. (1356-1396 г.)

По негово време се изграждат крепостни стени, кули и се оформя воден ров, превръщайки мястото в обект с най-висока степен на защита. Именно по времето на Иван Срацимир крепостта е използвана като резиденция на царя.

baba vida

След падането на Видинското царство мястото се преустройва в турски военен форт и затвърждава “Баба Вида” като непревземаема военна крепост. В последните години преди Освобождението, тя е използвана като оръжеен склад и затвор. Днес мястото е забележителна атракция; както и отвън – така и отвътре, “Баба Вида” е изключително запазен и социализиран обект, намиращ се в непосредствена близост до централната част на Видин. През 2017 г. крепостта дори спечели престижната награда “Изборът на българите”, като най-интересен туристически обект в страната.

Логично “Баба Вида” присъства и в “100-те Дунав Ултра забележителности – 2019”  – уникален по рода си туристически инструмент – пътеводител, в подкрепа на маршрута “Дунав Ултра”.  В пътеводителя видинският район е представен изключително силно; общо 11 са културно-историческите и природни забележителности включени в подборката. Сред избраните присъстват обекти както от селата Гомотарци, Кошава, Сланотрън, Кутово, Капитановци – така и от самия град Видин. Броени дни ни делят, когато изданието ще се появи в печатен формат – то ще се разпространява безплатно.

В края на лятото Видин от своя страна за втора поред година ще домакинства и на Колоездачното приключение “Дунав Ултра”. На 5-ти септември рекордните 100 участника от четири държави се събират в града, за да се включат в шестото поред издание на 680-километров преход по едноименния веломаршрут. (6.9.19)

dunav ultra
Всички те ще тръгнат от Видин, за да преминат през над 80 населени места в близост поречието на река Дунав и областта Добруджа, за да популяризират маршрута “Дунав Ултра” и велотуризма по поречието на река Дунав до Черно море в страната. Актуалното видео е именно в подкрепа на това събитие.

Гледайте видеото ВИДИН: Крепост “Баба Вида” и споделете с приятели:

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали за Android или iPhone. Изследвай всички препоръчани места и забележителности по маршрута Дунав Ултра.