Вижте 10-те забележителности за Дунав Ултра: Виа Понтика 19

(Read in English HERE)На 6-ти септември общо 100 колоездача от четири държави се събират в гр.Видин, за най-масовото прекосяване с велосипед по поречието на река Дунав до Черно море в България. Събитието носи името Дунав Ултра: Виа Понтика и представлява индивидуален преход, популяризиращ едноименния туристически маршрут Дунав Ултра. По време на пътешествието колоездачите-приключенци ще изминат общо 680 км, като при все, че не е състезание се очаква, най-бързите да преодолеят разстоянието под 48 часа.  Основната основната група участници се предполага че ще достигне Черно море в района на Дуранкулак в рамките до 5 дни.  

Всички колоездачи ще преминат в района на над 90 населени места – български градове и села по поречието на река Дунав и Добруджа, както и през 10 специално селектирани забележителности – контролни точки. Вижте кои са те:

БАБА ВИДА, ВИДИН
Замъкът-крепост Баба Вида е най запазеното по рода си съоръжение в страната. В основите на обекта са зазидани останки от античната римска крепост Бонония. Замъкът е бил резиденция на българският цар Иван Срацимир и е последната българска крепост, с чието падане се слага край на Втората Българска държава. В днешни дни Баба Вида е символ на гр.Видин.

ЕСКУС, ГИГЕН
Улпия Ескус е най-значимият Римски град II-IV в.сл.Хр. в провинция Долна Мизия (южната част по поречието на река Дунав на територията на днешна Сърбия и България). В днешни дни градът, намиращ се в землището на с.Гиген, Плевенско, е един от най-изумителните археологически обекти на Балканите. Логично, Ескус е сред най-интересните обекти за посещение – част от маршрута Дунав Ултра.

ХРАМ АПОСТОЛИ ПЕТЪР И ПАВЕЛ, НИКОПОЛ
Църквата Св. апостоли Петър и Павел е малък средновековен храм в гр. Никопол. По подробни исторически данни за него оставя изследователят Феликс Каниц – църквата присъства в негови стари рисунки от 18 в. Храмът е датиран от XIV в., което го прави едно от най-важните запазени произведения на средновековното българско строителство. В днешни дни обектът е археологически консервиран, а основният купол на църквата е наклонен, “почти наподобявайки” кулата в Пиза.

ДИМУМ, БЕЛЕНЕ
Останките от античния римски военен кастел Димум се намират на брега на Дунава на територията на гр. Белене. По време на Римската империя, кастелът представлява отбранително съоръжение-крепост и речна митница. Димум е бил важна част от т.нар. Лимес – сложна инфраструктура от обекти, пътища, гранични пунктове, кастели и градове, които римляните изграждат по поречието на река Дунав вкл. на територията на днешна България.

ЧАСОВНИКОВА КУЛА, СВИЩОВ
Часовниковата кула в центъра на гр. Свищов е една от най-старите по рода си в страната и един от символите на дунавския град. Изградена е около 1760 г. от майстор Богдан, а преди около 130 години е инсталиран нов часовников механизъм, произведен от австрийски майстори-часовникари. Стилът на кулата е възрожденски, тя един от най-интересните културно-исторически обекти в центъра на Свищов.

БАСАРБОВСКИ СКАЛЕН МАНАСТИР, БАСАРБОВО
Басарбовският манастир е най-старият действащ скален манастир в България. Намира се непосредствено до с. Басарбово, Русенско. Мястото се свързва с името на Св. Димитър Басарбовски – реално съществувала и живяла на това място личност. Счита се че мощите на св. Димитър са чудотворни, в днешни дни те се намират в гр.Букурещ.

СТАТУЯ НА СВОБОДАТА, РУСЕ
Статуята на Свободата в гр. Русе е впечатляващ мемориален ансамбъл, създаден от известния италиански скулптор Арнолдо Дзоки. Паметникът се намира в идеалния център на Русе и впечатлява със стил и изящество. Под обелиска, върху който е представена фигурата на Свободата в цял размер са поставени два лъва, които държат скъсана метална верига – символ на освобождаването от оковите.


КАТЕР 123К, ТУТРАКАН
Торпедният катер 123К “Комсомолец” е един от общо 8 бойни единици, построени в СССР построени в периода 1950-53 г. В днешни дни катерът седи в/у постамент в Дунавския парк на гр. Тутракан. Преди да се превърне в паметник, плавателният съд е бил част от българския военноморски флот в Созопол. 123К “Комсомолец” е представен като паметник преди 36 години в чест на “признателност към дружбата м/у българският и съветски народи”.

БИОСФЕРЕН ПАРК СРЕБЪРНА, СРЕБЪРНА
Биосферен парк Сребърна е впечатляващ природен феномен тип езеро с естествена връзка към река Дунав. Мястото е единствено по рода си по поречието на Дунав в България. В днешни дни биосферният парк е естествен резерват на редки птици, растения, водни животни и организми. В Сребърна гнездят колония къдроглав и розов пеликан.

МЕДЖИДИ ТАБИЯ, СИЛИСТРА
Крепостта Меджиди табия е изключително добре запазено фортификационно съоръжение от 18-19 в. Съоръжението е играло важна роля като част от “дунавската” укрепителна система, в близост северната граница на Османската империя. Фортът е построен по планове на немския инженер Хелмут фон Молтке, а през 1847-та година приема името на султан Абдул Меджид, който посещава обекта.

Вижте маршрута, по който ще преминат колоездачите:

Route map for Dunav Ultra: Via Pontica ’19 by Dunav Ultra on plotaroute.com