Ulpia Oescus

Вижте храмовата статуя на Фортуна от Улпия Ескус

(Read in English HERE) Храмовата статуя на богинята на щастието Фортуна (отговаря на гръцката Тюхе, египетската Изида) открита в древния римски град Улпия Ескус (днес с.Гиген), е една от най-забележителните археологически находки в България. Днес статуята (висока около 3 м.) може да се види в Националния археологически музей, гр.София.

Виж още: Научете кои са “100-те Дунав Ултра забележителности”

Античният град Ескус възниква през І в.н.е., когато римляните окупират земите по Дунава (над днешния  гр. Плевен) създавайки военизиран лагер, където е настанен V-ти Македонски легион. (Legio quinta Macedonica)

Впоследствие лагерът на легиона се превръща в огромен полуцивилен град (според различни данни до 60-80 хил.), като междувременно получава и добавката “Улпия” с указ на император Марк Улпий Траян (в почит на неговия баща, Улпиус).

В града се изграждат Форум, гражданска базилика и храмове на върховния Бог Юпитер, Юнона, Минерва и Фортуна.

Събитията от времето, когато централната статуята на Фортуна (от снимките) блести пред храма са исторически за Римската империя. По онова време тя (Империята) достигна своето най-голямо териториално и военно могъщество.

След разпада й градът е неколкократно завладяван, разрушаван и укрепван, но тежко земетресение в края на VI в. го срива окончателно.

улпия ескус

Въпреки, че днес от Ескус е останало сравнително малко от неговата бляскавост (археолози го сравняват с Ефес) – все още обектът впечатлява с мащабите си и (без)ценните исторически данни, които донася за онези времена.

dunav ultra roman empire

Ескус е и сред “100-те Дунав Ултра забележителности“, той е и сред най-интересните археологически обекти по долен Дунав.  Не пропускайте да разгледате и нашата специална фотогалерия посветена на Улпия Ескус ТУК

 

*В древен Рим богинята Фортуна е богинята на късмета, добрата или лошата съдба. Тя била изключително популярна богиня в онези времена. В митологията Фортуна е дъщеря на Юпитер. Тя често се е изобразявана, носейки “Рог-а на изобилието”. Фортуна е и тази, която управлява и т.нар. “Колело на късмета”. Когато тя завърти колелото, никой не знае какво ще му се падне. Късметът може да се променя както към по-добро – така и към по-лошо – от там и двата варианта са подвластни на Фортуна.

 

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали за Android или iPhone. Изследвай всички препоръчани места и забележителности по маршрута Дунав Ултра.