атанас ангелов

Гладиатори на колела. Дунав Ултра представя Атанас Ангелов.

Атанас Ангелов е на 49 г., от Ямбол. В професионален план работи като консултант в сферата на технологиите и споделена мобилност. Негови хобита са колоездене – както по шосе, така и по черни пътища, увлича се и от ски. Ангелов има три записани участия в Дунав Ултра, като през 2023-та г. за първи път се впуска в 48-часовото предизвикателство.

Въпреки че изминаването на 700-километровия маршрут Дунав Ултра не е състезание, за един определен тип любители на силните изживявания, екстремно краткото преодоляване на дистанцията с велосипед, е лично предизвикателство, цел и персонална кауза. Всеки един от тези своеобразни “гладиатори на колела” има своя лична история, мотивация и водеща сила, за да се впусне в лудо приключение, където маршрутът Дунав Ултра е арена, а “победата” е най-вече над собственото Аз.

В осем последователни седмици представяме колоездачите, които на 5-ти септември т.г. стартираха от гр. Видин, за ежегодното масово изминаване на маршрута Дунав Ултра, и достигнаха до крайната му точка – с. Дуранкулак успешно – в най-екзотичната категория – преодоляване на разстоянието от 700 км “до 48 часа”!

ВИЗИТКА

Име и фамилия: Атанас Ангелов
Възраст: 49
Място на раждане: Стара Загора
Държава: България
Брой участия в Дунав Ултра: 3
Професионална дейност, работа: споделена мобилност/финтех, независим консултант
Хоби: колоездене по шосе/черни пътища, ски

.: Здравей, Атанас! Каква е мотивацията ти да участваш в екстремното 48-часово приключение Дунав Ултра?
Атанас Ангелов: В предишни издания на Дунав Ултра карах 3 и 5 дневните версии и реших, че трябва да се пробвам и в по-бързия му  вариант. Вече имах подготовка от карания над 400 километра за ден, както и в дълги излизания в последователни дни и бях убеден, че няма да е много по-различно, още повече че вече познавах маршрута.

.: За колко часа планираше да изминеш маршрута тази година и удовлетворен ли си от крайния резултат?
А.А.: Първоначалният план беше за 40-42 часа с мои познати, с които бях карал в предишно издание на Дунав Ултра, като щяхме да поддържаме значително по-висока скорост като група; случи се така, че те не успяха да присъстват и в крайна сметка реших да не бързам и да се наслаждавам повече на пътя; приключих в рамките на около 46 часа без особено напрежение и без технически проблеми.

атанас ангелов

.: Кое е най-голямото предизвикателство, с които трябваше да се справиш, при реализацията на подобно начинание?
А. А.: Правилно планиране, удобен велосипед и добра физическа подготовка; също и мотивацията да продължиш след изминаване на 300 км за един ден; обикновено решавам въпроса с мотивацията като спирам за 30-40 мин и си поговоря с местните хора или други колоездачи по трасето. Също и непрекъснатият насрещен вятър (от това явно няма спасение).

.: Представи ни велосипеда, с който премина дистанцията и негови основни характеристики или настройки за преминаването по маршрута.
А.А.: Индивидуално изграден гравъл велосипед с четвърто поколение карбонова рамка Salsa Warbird, модел 2021 г., с 2х11-скоростна група Shimano GRX 810, модифицирана с овални плочи Rotor 48/31, касета 11/32, спирачни дискове RT MT900 160 мм, кормило Pro PLT Ergo карбон 460 мм.
За да се постигне по-спортна стойка, съм премахнал спейсърите под лапата и съм я сменил с по-дълга – 110 мм, която е монтирана на -7 градуса. За удобство-карбоново колче Cinelli и седалка Selle SMP Plus.

Карбонови капли Prime RR50 с безкамерен монтаж на гуми Continental 5000 S TR, 30 мм – по този начин нямам никакви инциденти със спукана гума на пътя от години. Багажът се пакетира в комбинация от чанти за кормило, рамка и седалка Topeak, Pro и Ortlieb.

Задължително оборудване – два фара с променлива мощност между 100 до 1200 лумена и с USB -C бързо зареждане (работят и в режим батерия, ако трябва), една голяма и една по-малка външна акумулаторна батерия, два стопа, от които единия с радар Bryton Gardia R300, свързан с компютър Hammerhead Karoo 2.

.: Сподели ни за любим участък от маршрута и защо.
А. А.: Русе – Тутракан – бързо и равно трасе, карал съм го и рано сутрин и късно през нощта, независимо от натовареността му.

.: По време на предизвикателството имаше ли ситуация с местни хора, която ти направи впечатление и/или ще запомниш за дълго?
А. А.: На практика голяма част от пътя беше в тъмната част на денонощието, но най-релаксиращата атмосфера беше при спирките ми в Гулянци и Никопол.

.: Твоето участие спомага активно за каузата на Дунав Ултра за популяризиране на над 110 населени места в България – част от маршрута. Сподели ни какво мислиш за региона по поречието на Дунав и Добруджа.
А. А.: За тези, които не са пътували в района – определено си струва да отделите една седмица, има много красиви места, които ще ви изненадат. Достатъчно е да се разгледат местата, през които минава Дунав Ултра.

атанас ангелов

.: За в бъдеще възможно ли е да те видим отново като участник в Дунав Ултра?
А. А.: Да, възможно е, но като участник в по-голяма група, по гравъл трасето – с време за преминаване 5-7 дни.

Други статии от серията Гладиатори на колела:
Дунав Ултра представя Искрен Иванов
Дунав Ултра Представя Георги Попгеоргиев
Дунав Ултра Представя Кристиан Делев
Дунав Ултра представя Мартин Трупарев
Дунав Ултра представя Явор Данаилов
Дунав Ултра представя Петър Христов
Дунав Ултра представя Александър Иванов

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали безплатно за Android или iPhone. Официален пътеводител за маршрута Дунав Ултра.