Гладиатори на колела. Дунав Ултра представя Петър Христов.

Петър Христов е на 37 г., от град Севлиево. По голямата част от годината прекарва в Шотландия, но не пропуска да се завърне в България.  През 2022 г. се включва за първи път в приключението Дунав Ултра, в най-екстремната категория – “До 48 часа”, като изминава маршрута без съпорт, с трето време. През 2023-та година отново участва успешно в същата категория – този път с шесто време.
В свободното си време Петър обожава да пътешества с велосипед, а създаването на съдържание е сред любимите му занимания.

Въпреки че изминаването на 700-километровия маршрут Дунав Ултра не е състезание, за един определен тип любители на силните изживявания, екстремно краткото преодоляване на дистанцията с велосипед, е лично предизвикателство, цел и персонална кауза. Всеки един от тези своеобразни “гладиатори на колела” има своя лична история, мотивация и водеща сила, за да се впусне в лудо приключение, където маршрутът Дунав Ултра е арена, а “победата” е най-вече над собственото Аз.

В осем последователни седмици представяме колоездачите, които на 5-ти септември т.г. стартираха от гр. Видин, за ежегодното масово изминаване на маршрута Дунав Ултра, и достигнаха до крайната му точка – с. Дуранкулак успешно – в най-екзотичната категория – преодоляване на разстоянието от 700 км “до 48 часа”!

ВИЗИТКА

Име и фамилия: Петър Христов
Възраст: 37 г.
Място на раждане: гр. Севлиево
Държава: България / Шотландия
Брой участия в Дунав Ултра: 2 (2022; 2023)
Професионална дейност, работа: По образование биотехнолог, към момента работя в пивоварна в Шотландия.
Хоби: Много са – планинско колоездене, бягане по пресечен терен, преходи, зимни спортове и т.н; в последно време се захласвам по карането на дълги разстояния (300 км+) и така наречения байкпакинг. Вземам с мен палатка, дрон, фотоапарат, чифт бельо и няколко обектива, мятам колелото в кашон и се отправям към някоя интересна страна. В свободното си време обработвам снимки, пиша пътеписи и шия чанти за велосипеди.

.: Здравей, Петър! Каква е мотивацията ти да участваш в най-екстремната категория – “До 48 часа”, в ежегодното масово изминаване на маршрута Дунав Ултра?
Петър Христов: Не съм състезателен тип, даже ако трябва да сме честни, стилът ми на каране е много по-сходен с традиционното преминаване на Дунав Ултра – по-бавно с много спирки по пътя, снимки и срещи с най-различни хора. Не знам защо (навярно его), но поради някаква причина миналата година си пуснах мухата, че времето за индивидуално преминаване на маршрута може да бъде подобрено значително. Та в последните две издания това е основната ми цел и мотивация.

.: За колко часа планираше да изминеш маршрута тази година и удовлетворен ли си от крайния резултат?
П. Х.: Може да прозвучи прекалено амбициозно и донякъде арогантно, но идеята ми за тази година бе да се опитам да сваля времето под 28 часа, като за целта измина разстоянието без външен съпорт и задължително без каране в екип или с драфтинг. С Явор Данаилов (Данаилов е трикратен участник в Дунав Ултра, най-бързият колоездач по маршрута през 2021 г., бел.ред.) имаме джентълменска уговорка от миналата година, че всеки кара сам за себе си без да се възползва от външна намеса и помощ. Нещо подобно на правилата от изданието през 2017 година.

За съжаление силният насрещен вятър, придружен от стратегията на част от останалите участници, ни принуди да обединим сили преди гр. Белене и да караме заедно през оставащите километри до гр. Русе. Скоростта ни веднага скочи от 28-30 км/ч на 35-6 км/ч, но енергията, която бяхме хвърлили да водим колоната индивидуално през първите 250 км си каза думата. Не мога да кажа, че съм доволен от крайното си класиране, но за сметка на това се срещнах с много интересни хора и заформих ценни приятелства, което, като теглим чертата, е по-важно за мен…

.: Кое е най-голямото предизвикателство, с които трябваше да се справиш, при реализацията на подобно начинание?
П. Х.: Може би най-трудният аспект за мен си остават дългите месеци на целенасочена подготовка, предхождащи Дунав Ултра. Велосипедът е неизменна част от ежедневието ми от години насам, но за да се подготвиш за скоростно изминаване на маршрута се изисква малко повече от две-три дълги карания на седмица. Преди старта на Дунав Ултра тази година бях натрупал близо 10000 км в тренировки. Част от участниците, които завършиха преди мен бяха на по 12-13000 км. Да се опазиш от травми и да задържиш мотивацията си през цялото това време не е лесна задача. Особено, когато балансираш между личен живот, работа, тренировки и почивка.

.: Представи ни велосипеда, с който премина дистанцията и негови основни характеристики или настройки за преминаването по маршрута.
П. Х.: Велосипедът е същият като от миналата година с леки модификации и подобрения. Представлява собствена сглобка. Подробното описание звучи по този начин:
Рамка и вилка Vitus Venon 2019 (карбон) – ендюрънс серията с по-неагресивна геометрия, подходяща за дълги карания. Къстъм боя в лилаво. Монтаж – Shimano 105, Ultegra, Grx – каквото съм имал останало из гаража. Силомер на лявото рамо на курбела – Stages. Предавки 2х11 – 50-34 зъба отпред, 11-32 зъба отзад. Карбонови аеро капли VEL – дълбочина на шината 50 мм.

Гуми Panaracer Gravelking slick 700cx 28 – монтирани без вътрешни гуми (с боза Orange).
Аеро рога – Deda Parabolica.
Навигация – Garmin Edge 530
Радар – Garmin Varia RTL 510
Две стойки за бидони за вода – една на рогата и една на колчето на седалката.
Триъгълна чанта тип (frame bag) за съхранение на храна, инструменти, дрехи и дребни аксесоари – лично производство.

Общо тегло на велосипеда без вода и чанта – 9 кг. С вода, чанта, храна, гелове и аксесоари за един ден – 14.5 кг.

.: Сподели ни за любим участък от маршрута и защо.
П. Х.: Несъмнено любимият ми участък от Дунав Ултра е отсечката между гр. Свищов и с. Ценово. Миналата година участъкът ме завари точно в минутите преди залез. Асфалтът бе гладък и равен, а километрите се нижеха изпод гумите ми с всяка отминаваща минута. Чувствах се много добре и за нула време наваксах преднината на пловдивчани. Обичам да карам по това време на деня – точно когато започва да захладнява. За съжаление тази година с Явор (Явор Данаилов, бел.ред.) минахме по грешен маршрут, който макар и много красив, ни коства допълнително време и преследващата група ни застигна на Две Могили.

.: По време на предизвикателството имаше ли ситуация с местни хора, която ти направи впечатление и/или ще запомниш за дълго?
П. Х.: Срещите с хора са една от основните причини, поради които продължавам да пътувам с колело. Би било трудно да изброя всички интересни хора, с които ме сблъскаха пътищата по поречието на Дунава тази година – Ванката, с когото се запознахме още във влака към Видин, свежите хора от екипа на Дунав Ултра, всички доброволци по подкрепителните пунктове, пловдивската група, с която се гонихме до Русе и станахме приятели на финала.

Един от хората, които ми направи най-силно впечатление определено бе 73 годишният Георги Иванов (Пчелата) – бивш професионален състезател по колоездене, пчелар и приятел на Богдан Кирчев. Беше тръгнал да среща Богдан по трасето, като му носеше 1л буркан мед за подкрепление. След като му казах, че Богдан не е сред участниците в изданието тази година, Георги реши да покара с мен старата си шосейка, като през всеки десетина минути ме подканваше – „Пешо, дай да мина отпред да те дръпна малко бе, колкото да починеш…Никой няма да разбере… с това темпо няма да стигнеш първия…“ Аз пък му се карах, че ако иска да караме заедно, ще трябва да се вози зад мен, а не да ме дърпа. След малко отзад пак се чуваше – „Пешо, айде бе, групата ще те настигне, дай да те дръпна малко…“. И така близо 70 километра… Имах чувството, че споря не със 70 годишен човек, а със 7 годишния ми племенник… Най-накрая му дадох да излезе отпред за половин километър преди да се разделим, колкото да миряса, а и от уважение и благодарност за компанията, която ми прави през тежките километри. Едно се надявам, дано и аз да запазя силите, енергията и хъса си като стана на неговите години.

.: Твоето участие спомага активно за каузата на Дунав Ултра за популяризиране на над 110 населени места в България – част от маршрута. Сподели ни какво мислиш за региона по поречието на Дунав и Добруджа.
П. Х.: За съжаление бързият начин, по който препускаме през трасето на Дунав Ултра не позволява да се докоснем до духа на мястото така както си подобава, а то несъмнено носи със себе си много потенциал и приятни изненади. Русе, например, е град с изключително много история и красива архитектура. До колкото знам русенската гара до ден днешен е най-голямата гара на Балканите. За съжаление все още не съм имал възможността да я посетя и разгледам отвътре, а само минавам от там набързо, спя четири часа и продължавам. Надявам се в скоро време да реализирам едно есенно каране в района – без да бързам и да гоня резултати.

.: За в бъдеще възможно ли е да те видим отново като участник в Дунав Ултра?
П. Х.: Да Ви кажа честно не знам. Тази година бяха допуснати някои прецеденти, които аз лично не одобрявам и по мое скромно мнение разочароваха доста от верните последователи на Дунав Ултра. Въпреки, че официално форматът не е състезание, естествено е всеки от участниците да се опитва да се класира по-напред. Ако нещата за в бъдеще останат както са към момента, е по-вероятно да не взема участие в следващите издания, или ако го направя то да е с по-бавно темпо за няколко дена.

Ако се въведат ясни правила за класификация между отделните дисциплини в най-бързата категория “До 48 часа” – напр. с/без съпорт, индивидуално/групово, с/без външни пейсъри и т.н. може би ще се върна за още една година. В противен случай предпочитам да си карам за удоволствие без да гоня времена и първи места.

Други статии от серията Гладиатори на колела:
Дунав Ултра представя Искрен Иванов
Дунав Ултра Представя Георги Попгеоргиев
Дунав Ултра Представя Кристиан Делев
Дунав Ултра представя Мартин Трупарев
Дунав Ултра представя Явор Данаилов
Дунав Ултра представя Александър Иванов
Дунав Ултра представя Атанас Ангелов

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали безплатно за Android или iPhone. Официален пътеводител за маршрута Дунав Ултра.