Гладиатори на колела. Дунав Ултра представя Явор Данаилов.

В края на XIX в. Османската империя създава Дунавски вилает с център Русчук (днес град Русе). Огромната административно-териториална единица обхваща региона от Видин, Никопол и Силистра до Тулча и Сулина ( днес в Румъния). Управителят на вилаета – реформаторът Мидхат паша – имал амбиции да превърне Русчук в перлата на Империята по Дунав. Тук били разположени всички представителни европейски мисии.

Бурното икономическо и културно развитие на Русе продължава и след Освобождението. Разположението на града с излаз на Дунав е ключово за региона, а директната плавателна връзка с Виена оказва силно позитивно влияние за разцвета му във всяко отношение.
Инвестиционните възможности намират реализация в строителството на множество сгради – фамилни къщи, складове, магазини, банки и адвокатски кантори.

Архитектурата им следва най-актуалните тенденции на строителството и модата, идващи от Австрия и Унгария.
През 1897 г. в Русе е открита фирмата “П. Гавалс – Л. Миритис & Сие. – първа скулптурна ателиера”. В края на XIX и началото на XX в. центърът на Русе е истинско бижу, превръщайки се в красив и модерен западноевропейски град.

Политическата и социално-икономическата конюнктура през годините променят устрема на Русе и неговото международно значениe, а обликът в периферията на града се видоизменя, предвид новите социалистически хоризонти. Но специфичната архитектура в центъра продължава да носи духа на аристократизма и будното съзнание от началото на XX-ти век.

Архитектурната орнаментика по фасадите на ул. “Александровска”, ул. “Княжеска”, ул. “Славянска”, пл. “Княз Александър Батенберг” е красноречиво доказателство за високата естетика, завладяла в миналото духа на жителите на крайдунавския град. От фризове и колони на емблематични реставрирани или полуизоставени днес високи етажи на сгради, ни наблюдават мълчаливо човешки силуети, флорални мотиви и митични фигури, които са неразделна част от уникалната атмосфера на Русе.

Затова архитектурните орнаменти в централната част на град Русе са сред най-интересните обекти – част от идентичността на маршрута Дунав Ултра. Заради високата си художествена и историческа стойност те са включени в списъка на “100-те Дунав Ултра забележителности“.

Явор Данаилов е на 30 г., от Севлиево. През 2021 г. той е най-бързият колоездач, изминал маршрута Дунав Ултра. В следващите две години той продължава да участва в най-екстремната категория по време на масовото изминаване на маршрута – до 48 часа, като постоянно подобрява времето си.
Интересно е, че Данаилов неизменно отказва да се възползва от външен технически съпорт по време на екстремните си приключения, което тази година го прави най-бързият колоездач по маршрута, който като истински гладиатор – разчита единствено на собствените си сили.

Въпреки че изминаването на 700-километровия маршрут Дунав Ултра не е състезание, за един определен тип любители на силните изживявания, екстремно краткото преодоляване на дистанцията с велосипед, е лично предизвикателство, цел и персонална кауза. Всеки един от тези своеобразни “гладиатори на колела” има своя лична история, мотивация и водеща сила, за да се впусне в лудо приключение, където маршрутът Дунав Ултра е арена, а “победата” е най-вече над собственото Аз.

В осем последователни седмици представяме колоездачите, които на 5-ти септември т.г. стартираха от гр. Видин, за ежегодното масово изминаване на маршрута Дунав Ултра, и достигнаха до крайната му точка – с. Дуранкулак успешно – в най-екзотичната категория – преодоляване на разстоянието от 700 км “до 48 часа”!

ВИЗИТКА

Име и фамилия: Явор Данаилов
Възраст: 30
Място на раждане: Севлиево
Държава: България
Брой участия в Дунав Ултра: 3
Професионална дейност, работа: английски адвокат
Хоби: колоездене, градинарство, дърводелство

.: Здравей, Явор! За трета поредна година се включваш в приключението Дунав Ултра. Каква е мотивацията ти да участваш в категорията в преодоляване на маршрута в категорията до 48 часа?
Явор Данаилов.: За мен Дунав Ултра е предизвикателство от рода на “Transcontinental” (The Transcontinental Race – международно велосипедно приключение, което пресича континента, бел. ред.) – личен тест за това какъв е лимита на собствените ми сили. С тази цел карам без съпорт или съотборници – целта е да стигна от точка А до точка Б по най-бързия начин. Тръпката е, че не знаеш какви предизвикателства ще изникнат и трябва да си готов за всичко.

.: За колко часа планираше да изминеш маршрута тази година и удовлетворен ли си от крайния резултат?
Я. Д.: Целта ми беше да го измина за 32 часа. В големи участъци имаше силен насрещен вятър (5-6 м/с или 20 км/ч) и като резултат го изминах за 33 часа. Доволен съм от резултата, при все че нямах външен технически съпорт.

.: Кое е най-голямото предизвикателство, с които трябваше да се справиш, при реализацията на подобно начинание?
Я. Д.: Най-голямото предизвикателство е да планирам къде да спра за вода и храна, за да загубя най-малко време. Вятъра също беше предизвикателство – обикновено той е попътен и е страшна жега. Сега беше по-хладно, но студеният фронт идваше от североизток.

.: Представи ни велосипеда, с който премина дистанцията и негови основни характеристики или настройки за преминаването по маршрута.
Я. Д.: Велосипеда е Drag Volta TE 2018 – алуминиева рамка с монтаж Shimano 105. Единствените подобрения са алуминиеви капли Campagnolo Zonda и седалка на Selle Italia. Имам доста спомени с този велосипед – с него през 2019-та година за 15 дни се прибрах от Лондон до Севлиево. Също съм сложил и aero bars – като цяло подобряват скоростта, но пък наведен в тази позиция – кръста изтръпва на 4 тия час – от там до края просто стискаш зъби.

.: Сподели ни за любим участък от маршрута и защо.
Я. Д.: Гледката над село Сомовит (след изкачването към Никопол) е страхотна. Виждаш Дунав как се извива пред теб. Предполагам ще има страхотен залез там.

.: По време на предизвикателството имаше ли ситуация с местни хора, която ти направи впечатление и/или ще запомниш за дълго?
Я. Д.: Местните хора в село Байкал винаги имат подготвена програма. Миналата година имаше рецитал, а тази имаше хора́. Хората са много топли и сърдечни – винаги е удоволствие да посетя селото. А тази година в Гулянци ме посрещнаха с питка със сол/мед – красив жест, пък и много необходими калории. 😉

.: Твоето участие спомага активно за каузата на Дунав Ултра за популяризиране на над 110 населени места в България – част от маршрута. Сподели ни какво мислиш за региона по поречието на Дунав и Добруджа.
Я. Д.: Красива природа и топли хора, които искат да споделят повече за региона си. Река Дунав е неоценена като природно и туристическо богатство – дано реката стане катализатор на промяна и привлече повече хора към региона.

.: За в бъдеще възможно ли е да те видим отново като участник в Дунав Ултра?
Я. Д.: След края винаги се заричам “никога повече”, но когато отвори регистрацията през януари – вече ми е минало и съм надъхан за следващото участие!

Други статии от серията Гладиатори на колела:
Дунав Ултра представя Искрен Иванов
Дунав Ултра Представя Георги Попгеоргиев
Дунав Ултра Представя Кристиан Делев
Дунав Ултра представя Мартин Трупарев
Дунав Ултра представя Петър Христов
Дунав Ултра представя Александър Иванов
Дунав Ултра представя Атанас Ангелов

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали безплатно за Android или iPhone. Официален пътеводител за маршрута Дунав Ултра.