truparev

Гладиатори на колела. Дунав Ултра представя Мартин Трупарев.

Мартин Трупарев е на 35 г., от Пловдив. В професионален план работи в сферата на строителството. Запалва се по колоездене преди три години покрай истории за маршрута Дунав Ултра. През 2023 г., заедно с негови приятели от Пловдив Георги Попгеоргиев и Кристиян Делев успява да преодолее дистанцията от 700 километра в рамките на 30 часа.

Въпреки че изминаването на 700-километровия маршрут Дунав Ултра не е състезание, за един определен тип любители на силните изживявания, екстремно краткото преодоляване на дистанцията с велосипед, е лично предизвикателство, цел и персонална кауза. Всеки един от тези своеобразни “гладиатори на колела” има своя лична история, мотивация и водеща сила, за да се впусне в лудо приключение, където маршрутът Дунав Ултра е арена, а “победата” е най-вече над собственото Аз.

В осем последователни седмици представяме колоездачите, които на 5-ти септември т.г. стартираха от гр. Видин, за ежегодното масово изминаване на маршрута Дунав Ултра, и достигнаха до крайната му точка – с. Дуранкулак успешно – в най-екзотичната категория – преодоляване на разстоянието от 700 км “до 48 часа”!

ВИЗИТКА

Име и фамилия: Мартин Трупарев
Възраст: 35 г.
Място на раждане: гр. Пловдив
Държава: България
Сфера на професионална дейност, работа: Строителство, бояджия
Брой участия в Дунав Ултра: Едно

.: Здравей, Мартин! За първа година участваш в приключението Дунав Ултра. Каква е мотивацията ти да се включиш в най-екстремната категорията за преодоляване на маршрута – до 48 часа?
Мартин Трупарев: Преди три години, когато си взех първото колело, един приятел ми разказваше за приключението Дунав Ултра. Тогава му казах: “Ти си луд! Знаеш ли колко са 700 км? Как така ще ги минеш само за седмица?”. Е, нещата така да се каже се развиха…

truparev

.: За колко часа планираше да изминеш маршрута тази година и удовлетворен ли си от крайния резултат?
М.Т.: Тази година след като направих няколко дълги карания си повярвах, че мога да го завърша за по-малко два дни. Но никога не съм си и представял, че ще се вмъкна в почти 30 часа, особено с този насрещен вятър…

.: Кое е най-голямото предизвикателство, с които трябваше да се справиш, при реализацията на подобно начинание?
М.Т.: Като цяло Дунав Ултра е много тежко предизвикателство, но с добър план за действие и приятна компания минава неусетно. Разбира се на дълъг път винаги изкача нещо непредвидено. Някъде 200 км след старта усетих болка в левия глезен, който до Дуранкулак вече бе с двойни размери спрямо другия. Не веднъж ми минаваха мисли просто да спра, но се насърчавах да карам поне до следващия град.

truparev

.: Представи ни велосипеда, с който премина дистанцията и негови основни характеристики или настройки за преминаването по маршрута.
М.Т.: Велосипедът, с който преминах маршрута не е типично шосеен, ами е така наречения gravel – т.е. предназначен по-скоро за пътища с по-груба настилка, но геометрията му е близка с тази за асфалт. Смених “рошавите” гуми с широки и гладки за по-добра скорост и максимален комфорт. Нямаше момент в който да се чувствам бавен или пък да имам болки на онова тъй специално място за всеки колоездач.
Скоростната система на велосипеда е 1 х 12, с голям избор на предавки отзад и една отпред, която те освобождава от мислите “сега на голямата или малката плоча да карам”. Не робувам на марки, са мен най-важното е рамката на велосипеда да е точния размер за колоездача.

truparev

.: По време на предизвикателството имаше ли ситуация с местни хора, която ти направи впечатление и/или ще запомниш за дълго?
М.Т.: Няма да забравя усмивките на хората, който ни посрещаха на контролите. Огромна доза позитивна енергия се вливаше в мен всеки път, когато спирах за “селфи”. Съжалявам единствено, че се налагаше толкова да бързам, но такъв бе първоначалния план.

truparev

.: За в бъдеще възможно ли е да те видим отново като участник в Дунав Ултра?
М.Т.: Следващата година задължително ще дойда за поне 5 дни. Искам да отделя повече време за общуване с местните хора.

Други статии от серията Гладиатори на колела:
Дунав Ултра представя Искрен Иванов
Дунав Ултра Представя Георги Попгеоргиев
Дунав Ултра Представя Кристиан Делев
Дунав Ултра представя Явор Данаилов
Дунав Ултра представя Петър Христов
Дунав Ултра представя Александър Иванов
Дунав Ултра представя Атанас Ангелов

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали безплатно за Android или iPhone. Официален пътеводител за маршрута Дунав Ултра.