19-21.07.2024 Белене-Никопол-Белене

PERSINA BY BIKE 2.0 Годината на папуняка

“Персина на велосипед” е първата регионална туристическа дестинация на Дунав Ултра. Проектът цели подпомагане на местните общности, чрез насърчаване развитието на устойчив туризъм, с грижа към природата и околната среда.

Едноименното издание “Персина на велосипед  2.0” е второ издание на едно изцяло различно уикенд преживяване – празник за всички любители на велосипедите, връзката с природата  и (пре)откриване на екзотични места.

За Персина на велосипед

“Персина на велосипед” е първата регионална дестинация на Дунав Ултра. Приключението предлага 55 километрово велосипедно  “хоби” предизвикателство по маршрут, който навлиза в територията на Природен парк “Персина” – единственият природен парк по поречието на река Дунав в България. Маршрутът свързва градовете Белене и Никопол, като преминава през някои емблематични за региона зони на парка.
Тъй като територията на Природен парк “Персина” включва освен територия по суша, така също и архипелаг от дунавски острови и влажни зони –  за максимално интересно преживяване и запознаване с дестинацията, допълнителните програми по време на “Персина на велосипед” предлагат навлизане в акваторията на парка чрез любителски “експедиции” с различни плавателни съдове, вкл. рибарски лодки, каяци и др.
Уникалното биоразнообразие на Природен парк “Персина” прави както колоездачната обиколка, така и посещението на островите, уникално по рода си приключение и преживяване.
Използвай посещението на дестинацията, за да се запознаеш отблизо и в подробности с този екзотичен и изключително интересен регион на България.

ОБЩИНА БЕЛЕНЕ

ОБЩИНА НИКОПОЛ

ДУНАВ УЛТРА

ПЕРСИНА НА ВЕЛОСИПЕД

УИКЕНД ИЗПЪЛЕН С ПРИКЛЮЧЕНИЯ

(Събитие от серията Дестинации Дунав Ултра)

Persina by Bike 2.0
Колоездачна обиколка

55 КМ КОЛОЕЗДАЧНА “ОФРОУД” ОБИКОЛКА
БЕЛЕНЕ-НИКОПОЛ-БЕЛЕНЕ
Начало: 20.07.2024 (събота) 08:00 ч., гр. Белене

  • Изданието предлага формат – колоездачно “ХОБИ” приключение по маркиран маршрут – без състезателен елемент!
  • Карта на маршрута и отбелязване в Мобилно приложение
  • Общо шест Контролни точки:  Папуняк, Моруна, Пеликан, Черен щъркел, Морски орел, Никополско плато.
  • Специален междинен пункт – НИКОПОЛ
  • Сертификат и сувенирен медал
  • Томбола с над 30 поощрителни награди
  • Обща вечеря след обиколката с бира Дунав Ултра

Подходящо за преминаване с велосипеди тип: Cross Country, MTB, XC, Gravel, Touring, E-bike, Fat bike.

Persina by Bike 2.0
Приключения из джунглите на Дунав

Приключенските програми “Персина на велосипед”, са изготвени по начин да допълват колоездачната обиколка,  представяйки посещението на територията на Природен парк “Персина” като единственото по рода си уникално преживяване.

Чрез любителските “експедиции” по суша и вода ще се докоснете от първо лице до изключително интересния хабитат на птици, диви животни, земноводни, риби – всички те обитаващи впечатляваща група от дунавски острови – част от Природен парк “Персина”.

Както маршутът на обиколката, така и програмите са разработени от екипа на Дунав Ултра съвместно с местни природозащитници, екскурзоводи, рибари, екипи на общините Белене и Никопол, доброволци и местни доставчици на услуги.

Не пропускайте да добавите към Стартовия пакет – Преживяване по избор – по този начин ще добавите стойност към колоездачното приключение,  и ще се запознаете от първо лице с уникалната природа на региона.

*Сумата от таксата, покриваща преживяването “Малки динозаври в голямата река” със Свилен Чешмеджиев, ще бъде дарена за кауза в защита на белия щъркел, на Българско Дружество за Защита на Птиците.

Резервация за преживяване

За да резервираш място за избрана програма/преживяване, е необходимо да имаш закупен Стартов пакет за колоездачната обиколка “Персина на велосипед”.

За целта, попълвайки резервация за програма/преживяване, добави номера на поръчката, получен със закупения Стартов пакет. С един закупен Стартов пакет можеш да резервираш до 4 бр. места за избрано/и от теб преживяване/ия.

Имай предвид, че местата за програмите/преживяванията са с ограничено количество и доставчиците на услуги ще направят съответните си разчети! С маркирането на резервация, се съгласяваш впоследствие да заплатиш съответната стойност на програмата, независимо дали ще се възползваш ефективно от резервираните места.

Заплащането на направените резвервации е по време на Регистрацията за колоездачната обиколка: 19.07.2024, 13:00-18:00 ч., гр. Белене.

Ще получиш твоя “пропуск/и” за съответната програма/преживяване също по време на Регистрацията.

* Резервации с попълнен невалиден номер на поръчка се анулират!
** Отмяна на резервация за програма/преживяване може да направиш до 1.7.2024 на имейл info@dunavultra.com 

ПРЕЖИВЯВАНИЯ

Експедиция с рибарски лодки – Никополска островна група

Разходка с рибарски лодки до архипелаг Никополска островна група. Акостиране на дунавски остров, с включена дегустация на рибена чорба, с рецепта от Никополските рибари. Посрещане на дунавския залез и завръщане на суша в района на плаж Никопол. Преживяване с организатор Сдружение “Амур”
Времетраене: 3+ часа, 40 лв (Цените са при запълнени минимум 3 места в лодка )

Специално преживяване Комплекс Беленски острови

Отплаване с рибарски лодки до о-в Магареца, кратка разходка по екопътека и преживяване с огнище и дегустация на автентична рибена чорба с рецепта от рибарите в Белене. Светлинно преживяване с фенери на фона на “огнения” дунавски залез. Завръщане на суша в района на лодкостоянка Белене. Преживяване с местен организатор “Дунавска вълна”.
Времетраене: 3+ часа, 50 лв (Цените са при запълнени минимум 3 места в лодка )

Малки динозаври в голямата река / Мисия памет – ТВО лагер Белене – комбинирано преживяване

 Посещение на о. Персин и влажна зона “Персински плата”. Беседа с информация за животинския и птичи свят на о. Персин и поречието на река Дунав. Ще се качите на наблюдателна вишка (кула), за да видите с бинокъл пеликани, рибарки, диви патици, потапници и др. Ще се имате шанс да задавате въпроси на един от най-доказалите се експерти относно света на птиците по поречието на река Дунав в България Свилен Чешмеджиев (БДЗП)

Разкрийте тайните от историята на лагер Белене с  Мартина Николова (екскурзовод, Дунавска вълна). Ще посетите зоната, където се е намирал лагера. Ще влезете буквално в сгради – останки от постройки от времето на репресивния период. Изключително интересна и поучителна беседа за отминали времена, които не бива да се забравят.
Времетраене: 3+ часа, 50 лв

Приключения с каяци – посещение на дунавски остров с Каяк клуб Свищов

Специално преживяване с отплаване от лодкостоянка Белене и вълнуващо приключение с обиколка около два дунавски острова – Магареца и Персин. Акостиране на остров Магареца, в комбинация да стъпите върху пясъчно формирование “дунавска коса”, и да разгледате от първо лице недостъпни и диви зони, формирани от реката. Преживяване с организатор Каяк Клуб Свищов.
Времетраене: 3+ часа, 50 лв

Сутрешна обиколка с рибарска лодка – Никопол

Възползвайте се от възможността да се разходите сред Никополската островна група с рибарска лодка, за да разгледате растителния и птичи свят в този екзотичен регион. Идеална възможност да се потопите за кратко в срета на голямата река и да видите Никополското плато от една различна переспектива.
Времетраене: 2+ часа, 30 лв (Цените са при запълнени минимум 3 места в лодка )

ПРОГРАМА

19.07.2024, Петък

БЕЛЕНЕ 17:30 – 20:30 ч.
Специално преживяване Комплекс Беленски острови
Начална точка – лодкостоянка, гр. Белене

НИКОПОЛ 17:30 – 20:30 ч.
Експедиция с рибарски лодки – Никополска островна група
Начална точка плаж Никопол, гр. Никопол

20.07.2024, Събота

КОЛОЕЗДАЧНО “ХОБИ” ПРИКЛЮЧЕНИЕ
ПЕРСИНА НА ВЕЛОСИПЕД 2.0

Стартов пакет –   СЕГА 75 лв
(пакети в продажба до 9.7.2024 вкл.)

(55 лв до 15.6.2024)
(65 лв след 15.6.2024)

(75 лв след 1.7.2024)

20.07.2024, Неделя

БЕЛЕНЕ 08:30 – 12:00 ч.
2 в 1 (комбинирано преживяване)
Малки динозаври в голямата река – наблюдение на птици със Свилен Чешмеджиев (експерт, БДЗП)
Мисия с памет! Посещение до ТВО лагер “Белене” с Мартина Иванова (екскурзовод, Дунавска вълна)

БЕЛЕНЕ 08:30 – 12:00 ч.
Разходка с каяци до беленски острови от Каяк Клуб Свищов –
Начална точка лодкостоянка Белене, гр. Белене

НИКОПОЛ 09:00  – 11:00 ч.
Сутрешна разходка с лодка – Никопол (допълнителна програма от Сдружение Амур)
Начална точка плаж Никопол, гр. Никопол

ПЕРСИНА НА ВЕЛОСИПЕД – ЗАЕДНО НА ВЕЧЕРЯ

* Официално заведение – партньор по време на събитието Персина на велосипед е пицария “Корнер”, гр. Белене.
Опция за резервация места за обща маса за 1, 4, 6 и 8 души (за 19-ти и 20-ти юли) – с номера на поръчка при закупуване на Стартов пакет.
Резервации за по-малко от 4 души се настаняват на споделена маса с други участници.

КАУЗА

С цел подкрепа на местните общности и популяризиране на региона, желаещите да се включат в колоездачната обиколка, регистрирани по местоживеене в Община Белене или Община Никопол, ще могат да се регистрират за официално участие в обиколката, вкл. да получат колоездачен “таг”, без да заплащат такса.
Записвания за Община Белене: +35 894 413-015
Записвания за Община Никопол: + 359 879 521-395
Краен срок за записване за участници от Община Белене и Община Никопол 10.7.2024.

НОЩУВКА

Дунав Ултра насочва към следните места за настаняване в региона:
гр. Белене: х-л Престиж (летен басейн за гости на хотела)
гр. Белене: Хостел Канет (стаи – тип бунгала със собствен санит. възел)
гр. Белене: Предложения от стаи за настаняване в различни части на града от Дунавска Вълна
с. Въбел: Tiny Little House
гр. Никопол: х-л Голд
гр. Свищов: х-л Нове

КАРТА

персина на велосипед

ДЕСТИНАЦИЯ ПЕРСИНА НА ВЕЛОСИПЕД

СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА

pbb
polaroid
travel by electric
isosport
pbb
stenata

Партньори