Чудесата на “Дунав Ултра” или “Ел Камино” в сърцето на Балканите (Част 2)

Веломаршрутът Дунав Ултра е истинска туристическа находка, която тепърва ще разгръща своя потенциал както на Балканите – така и извън тях. Защо?

Поречието на река Дунав в България в момента е един от най-изостаналите региони на реката по близо 3000-те й километра протежение на целия континент.  Поради социални, икономически и политически причини, бившите български процъфтяващи градове и китни села в момента са очукани и олющени населени места, буквално кретайки на ръба на оцеляването.

В цели области, и особено в по-малките градове и села,  и с просто око може да се забележи липсата на активни млади хора, а думата “надежда” сякаш липсва в речника на останалите в региона жители. При все, че за родените на или близо до Дунава връзката с реката е изключително силна, регионът продължава да се обезлюдява под напора на (не)естествения житейски цикъл.

И докато в народопсихологията на нацията всичко това би трябвало да означава, че няма никакво бъдеще занапред, то предвид потенциала, който предлага река Дунав като световен феномен (географски, туристически и икономически) – на езика на пазарната икономика лесно може да се прогнозира, че поречието на Дунав в България занапред ще предоставя все повече възможности за инициатива и предприемачество.

твоята ваканция

Прочетете втора част от материала посветен на веломаршрута “Дунав Ултра” – един проект, който обединява многовековните традиции и история на Дунавския регион, пречупайки ги през призмата на модерен туристически продукт и задавайки посоката, която неминуемо ще предизвиква все по-голям интерес “първо по света, а после и у нас”.

Не знаете какво е динен маджун? Не сте виждали чешма-саркофаг? А залеза в Тутракан? Посещавали ли сте Ивановските обители, биосферния парк “Сребърна” или Римската гробница в Силистра? Време е да научите повече за чудесата на веломаршута “Дунав Ултра” в един материал подготвен специално за летния брой на сп. Твоята Ваканция

Веломаршрут “Дунав Ултра” или “Ел Камино” в сърцето на Балканите – Част 2 – ПРОЧЕТИ ТУК

Прочетете Част 1  – ПРОЧЕТИ ТУК