Мис Крис – българският супер гълъб се завърна в Оряхово

Изключително рядка с качествата си родна птица се сдоби със статус на супер-звезда, след като по-рано тази година се представи изумително, заемайки 6-то място от общо 5500 себеподобни, на най-престижното състезание за ориентиране на гълъби в света – Million Dollar Pigeon Race,  Южна Африка.

ВИЖ ОЩЕ: Научете кои са 100-те Дунав Ултра забележителности – 2019

Дисциплината и цялото състезание е изключително интересно – то е базирано на способността на гълъбите да откриват и да се завръщат на точно място, след като са били пуснати на буквално стотици километри от него.  По време на събитието Мис Крис сътвори истински подвиг, като първоначално се пребори и изпревари 2500 птици, класирайки за втория тур на събитието – своеобразния “Голям финал”. Историята става още по-засукана, след като научаваме, че преди да участва в престижното състезание, Мис Крис претърпява тежка контузия, но успява да се възстанови успешно. Нещо като Ивет Лалова, но в гълъбен вариант!

Обратно в Южна Африка за финала – след полет от 521 км по права линия, силен насрещен вятър и висока температура на въздуха, гълъбицата от Оряхово успява по все още неведом за науката начин, да открие мястото от където е била пусната, достигайки успешно до крайната (или в случая началната) точка, заковавайки хронометрите с време на полета от 08:20:08 часа. Това и носи моментално престижното 6-то място и заслужен чек от наградния фонд с петцифрена сума.

Връщайки се обратно към самото събитие – може да си представяме само какво предизвикателство е организирането му от логистична гледна точка – почти от една година време е било необходимо близо 6000 птици от цял свят да бъдат транспортирани до Южна Африка, а след това преминавайки през специални карантини – да бъдат върнати успешно до родните им държави.

Нашата гордост – Мис Крис е излюпена и тренирана в близост до гр.Оряхово, а успехът й е изключително рядко постижение, прославило страната ни буквално по цял свят. Собственици са семейство Добреви (Team Valya & Rosen Dobrevi), които вместо да се сдобият със спечелената от Мис Крис сума, решават да си откупят птицата (според правилата, птиците се предлагат на търг) и да си я върнат обратно в Оряхово.

Само преди броени часове Мис Крис се завърна у дома, а на снимките позират Мис Крис и единият от щастливите собственици –  Росен Добрев – кмет на гр.Оряхово.

 

ВИЖ ОЩЕ: Дунав Ултра: На хубавия син Дунав (Видео)

 

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали за Android или iPhone. Изследвай всички препоръчани места и забележителности по маршрута Дунав Ултра.