Съкровището от Борово сред 100-те Дунав Ултра забележителности

Уникалното тракийско съкровище, намерено в местността Сиври Тепе (землището на днешния град Борово), e сред 100-те забележителности на маршрута Дунав Ултра. Познато като “Боровското съкровище” то присъства в списъка на най-интересните места, обекти, природни феномени, храна, флора и фауна по поречието на Дунав и Добруджа – там от където преминава нашият маршрут.

Безценната находка включва позлатени сребърни съдове – открити по време на оран през далечната 1974 г.

Първоначално те били прибрани от откривателя им Трайчо Стоев, но след като се разчуло в околията,  се намесила Народната милиция, която се “заинтересувала” от находката на Стоев. По онова време се понесъл слухът, че освен наличните и до днес съдове, е имало и други, но данни за такива не били открити, дори и след “обработката” в милицията, през която минал Стоев.

В крайна сметка наличното съкровище представлява изключителен по рода си уникат – царски ритуален сервиз датиран от IV век Пр. Хр., и състоящ се от общо пет съда – ритони с форми на бик, кон и сфинкс, купа и специален съд за размесване на вино с вода – тип кана.

Върху надписите на два от ритоните и каната се споменава името на тракийския цар Кортис.

Всички съдове поотделно и самият сервиз представлява изключително богатство, знае се че траките ги ползвали за извършване на ритуали, при което се смесвали вино и вода. Ритоните пречиствали ритуалната смес – правили я свещена. Самите изображения върху ритоните също са свещени, напр. т.нар. сфинкс (заглавната снимка, бел.ред.) възхвалява мъдростта и силата, той е с глава на жена, а тялото е на лъв с крила. Другите два ритона са с образи на кон – свещено животно при траките и бик – символизиращ силата и мъжкото начало в природата.

Освен ритоните и каната, съкровището се допълва от съд – тип купа, с две дръжки украсени с изображения на сатири. На дъното на купата има инкрустирана сцена – митично същество – крилат грифон с тяло на лъв и глава на орел, който напада сърна.


Оригиналът на съкровището може да се види в Националния исторически музей, а копие вкл. в гр.Борово.  Съкровището от Борово е включено в нашето мобилно приложение Dunav Ultra за Android и iPhone.

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали безплатно за Android или iPhone. Официален пътеводител за маршрута Дунав Ултра.