Дигитални манипулации – лого Dunav Ultra

Oт създаването на маршрута Дунав Ултра – до момента, всяка година кампанията по ежегодното му изминаване променя наименованието си, а с това и цялостната си графична визия. Но кои седи зад изработката на логото на Дунав Ултра и неговите интересните визуални решения и интерпретации през годините?

Основната идея на първообраза е на художника-дизайнер и любител-колоездач Мартин Карачоров, от гр. Русе. Идеята на автора от креативна гледна точка е повече от интересна, тя представя “вплитане” на велосипедна верига между думите Дунав и Ултра.

dunav ultra logo

Първото изобщо лого Дунав Ултра

Композицията носи символика за взаимовръзка на множество нива – свързаните звена на веригата като условие за движение, вълнообразната посока символизираща река Дунав и посланието за “Ултра” елемента. Карачоров създава първото лого на кирилица, а креативната идея в онзи момент е значително по-силна от типографията…

Събитията по Дунав обаче започват да се повтарят ежегодно, а брандирането на изключително разпознаваемия обект – река Дунав и аналогията с велосипедната верига, затвърждават високия потенциал на идеята. В следващите години знакът започва да се инкорпорира около имената на ежегодните събития, експериментирайки с различни графични елементи и детайли.

Графичен знак – емблема за кампания Дунав Ултра: Гладни за скорост – 2015 г.

През 2018 г., Dunav Ultra става запазена търговска марка, а упоредно с това започва трансформация на графичния знак (позната в средите на графичния дизайн като “лифтинг”). Логото се трансформира от кирилица на латиница, създавайки повече възможности за международната му разпознаваемост. На този етап за изчистване на формите за кратко участва графичния дизайнер и художник Георги Методиев.

Окончателната визия на графичния знак на Dunav Ultra обаче дава Росен Дуков – един от най-разпознаваемите и уважавани графични дизайнери в България и Европа. Росен е признат художник с четири самостоятелни изложби зад гърба си. Освен творческата част, той е предприемач и лидер на екип специалисти в Deffecto – успешно криейтив и маркетинг студио, базирано в София.

Опитът на Дуков в различни сфери и процеси, касаещи графичния дизайн, допринася за полирането на детайлите по емблематичния знак на Дунав Ултра.  Неговият поглед над детайла добавя онази доза фина настройка, която отличава стандартния от специалния графичен продукт, извеждайки последния до съвършени форми.

 Завършеното оригинално лого Dunav Ultra

Работата на Дуков с Борис Бегъмов – създател на Дунав Ултра, води началото си от началото на 2000 г., когато пътят ги среща в сферата на медийния и музикален бизнес. Изграденото доверие спомага за по-ясното дефиниране на заданията и търсения ефект, което води до създаване на ясни послания за последвалите графични (и не само) кампании.

Графичен знак – емблема за кампания Dunav Ultra: 10 Years After – 2023 г.

Дунав Ултра: Следващо ниво! Едно от най-отличаващите се дизайнерски предложения в разработките на Дуков е изработването на знака Дунав Ултра: Следващо ниво – ежегодната кампания по изминаването на маршрута през 2024 г. За целта дизайнерът има “зелена светлина” да интерпретира комбинацията от детайлите с верига, типография и цветове – по начин и в пропорции според неговите виждания, но в традициите на марката Dunav Ultra.

 

dunav ultra next level

Графичен знак – емблема за кампания Dunav Ultra: Next Level – 2024 г.

Резултатът е изключително смел, запомнящ се и интересен, а знакът става символ на ново начало за Дунав Ултра – кампания, която отваря хоризонт за второто десетилетие на вече разпознаваемата марка.

Любопитно за Росен Дуков: Автор на ключови визии за български и холивудски кино продукции, музикални обложки и корици на книги. От 2021 г. развива YouTube канал с полезни съвети и уроци за Photoshop потребители и графични дизайнери. Официален сайт: www.rosendukov.com

Фотогалерия: Дигитални манипулации от Росен Дуков

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали безплатно за Android или iPhone. Официален пътеводител за маршрута Дунав Ултра.