рибена чорба

Рибена чорба – вкусната страна на Дунав Ултра

Сред най-емблематичните ястия по поречието на река Дунав, а и Черноморието, е рибената чорба. Тази забележителна супа се нарежда сред най-вкусните блюда на трапезата по нашия маршрут, затова тя неизменно присъства и в списъка на “100-те Дунав Ултра забележителности”.

Въпреки че направата на рибена чорба изглежда нещо просто, ценителите на добрия вкус са наясно, че за всяка успешна рецепта са необходими познания, умения и… някои “малки тайни”.

рибена чорба

В общия случай за бульона се ползват парчета с кости от няколко вида риба, а класическото ѝ приготвяне е на огън – в калайдисан или чугунен съд – “чувен” (ceaun – рум.). Специфичната форма и материал, от който е изработен съда, нагрява съдържанието равномерно, което е част от условията за извличане на наситен и плътен на вкус бульон.

Именно този процес, в комбинация с класически за региона зеленчуци, използването  прясно на уловена дунавска риба, и не на последно място – любов и отношение към качествено приготвената храна, е във висока степен гаранция за незабравимия вкус на рибената чорба.

За разлика от други супи, и макар че изглежда елементарно – рибената чорба е деликатно ястие. Тя е вкусна, когато е прясно приготвена, и запалените почитатели на този вид супа знаят, че разликата между “днешна” и “вчерашно” приготвена рибена чорба е от земята-до небето.

През последните години кулинарията се развива динамично, но ако държим на традициите, трябва да сме наясно, че класическата дунавска чорба се консумира незастроена. Използването на картофи като компонент в общата консистенция ще насити вкуса й, но ако попитате старите рибари от Видин през Свищов – та до Тутракан и Силистра, това категорично минава за отдалечаване от класическата дунавска рецепта.

рибена чорба

Мълвата от уста на уста насочва, че рибарите ползват за бульон вода като гребват директно от реката, и в това на практика няма нищо странно. В някои зони естествената филтрация на водата я прави напълно годна за консумация.

За да добавят естествена киселинност в бульона, на някои места по Дунава пускат в котлето шепа зелени джанки, а колкото повече се придвижваме на изток по маршрута, толкова по-наситено ще усещаме аромата на билката “девисил”, позната в Добруджа като “лющян”.

В района на Черно море – Дуранкулак, Крапец и Шабла местната рибена чорба има различен вкус и рецепта от дунавската, което е в голяма степен логично.  В този район на черноморието рибената чорба се сервира с пикантна добавка – “саламурийка”.

рибена чорба

Ето някои места по маршрута Дунав Ултра, където може да опитате вкусна рибена чорба: р-т “Театрото” в гр. Видин, р-т “При Финци” в гр. Лом, р-т “Свищов” и р-т “При попа” в гр. Свищов, р-т “Good Food” в гр. Русе, р-т “Златна рибка” с. Ряхово, р-т “Фишер” в гр. Тутракан, р-т “Дунавска перла” в с. Попина, бистро “Рибарско селище” в с. Ветрен, р-т “Златна рибка” и р-т “Чайка” в района на Дуранкулак.

Вижте точните локации на по-горните места, и не пропускайте да проучите нашия пълен списък от заведения, заедно със “100-те Дунав Ултра забележителности”, сваляйки безплатно мобилно приложение Dunav Ultra за Android и iPhone от  ТУК>>

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали за Android или iPhone. Изследвай всички препоръчани места и забележителности по маршрута Дунав Ултра.