Dunav Ultra Odyssey – Tрейлър

В края на XIX в. Османската империя създава Дунавски вилает с център Русчук (днес град Русе). Огромната административно-териториална единица обхваща региона от Видин, Никопол и Силистра до Тулча и Сулина ( днес в Румъния). Управителят на вилаета – реформаторът Мидхат паша – имал амбиции да превърне Русчук в перлата на Империята по Дунав. Тук били разположени всички представителни европейски мисии.

Бурното икономическо и културно развитие на Русе продължава и след Освобождението. Разположението на града с излаз на Дунав е ключово за региона, а директната плавателна връзка с Виена оказва силно позитивно влияние за разцвета му във всяко отношение.
Инвестиционните възможности намират реализация в строителството на множество сгради – фамилни къщи, складове, магазини, банки и адвокатски кантори.

Архитектурата им следва най-актуалните тенденции на строителството и модата, идващи от Австрия и Унгария.
През 1897 г. в Русе е открита фирмата “П. Гавалс – Л. Миритис & Сие. – първа скулптурна ателиера”. В края на XIX и началото на XX в. центърът на Русе е истинско бижу, превръщайки се в красив и модерен западноевропейски град.

Политическата и социално-икономическата конюнктура през годините променят устрема на Русе и неговото международно значениe, а обликът в периферията на града се видоизменя, предвид новите социалистически хоризонти. Но специфичната архитектура в центъра продължава да носи духа на аристократизма и будното съзнание от началото на XX-ти век.

Архитектурната орнаментика по фасадите на ул. “Александровска”, ул. “Княжеска”, ул. “Славянска”, пл. “Княз Александър Батенберг” е красноречиво доказателство за високата естетика, завладяла в миналото духа на жителите на крайдунавския град. От фризове и колони на емблематични реставрирани или полуизоставени днес високи етажи на сгради, ни наблюдават мълчаливо човешки силуети, флорални мотиви и митични фигури, които са неразделна част от уникалната атмосфера на Русе.

Затова архитектурните орнаменти в централната част на град Русе са сред най-интересните обекти – част от идентичността на маршрута Дунав Ултра. Заради високата си художествена и историческа стойност те са включени в списъка на “100-те Дунав Ултра забележителности“.

Дунав Ултра – Одисея е трейлър и кратко авторско видео – импресия, посветено на река Дунав в България.

Материалът представя космическото начало на реката, чрез визуални планове и среда, заснети в различни райони по поречието на Дунава в страната. Уникалните кадри, използвани във видеото, са правени в период от близо пет години, по време проучване на веломаршрута Дунав Ултра.

Локациите представени в трейлъра са от района на: Видин, Лом, Оряхово – о. Есперанто, Никополско плато, Белене, с. Ковачица и о. Попина.

Автор на идеята и на кадрите е Борис Бегъмов – създател на Дунав Ултра. През годините Бегъмов се отдава на множество експедиции, с цел да изследва региона около Дунав, и “потапяйки” се в “тайните” места около реката. В общия случай това са локации – непознати за широката аудитория, която търси предимно шума и популярни места.

PopinaВ резултат, пред нас се разкриват причудливи форми и визуални картини, сякаш излъчени от популярните филми на National Geographic.

Видеото завършва с цитат от произведението на писателя Михаил Булгаков от романа “Майсторът и Маргарита” – “Разберете, че езикът може да скрие истината, но очите – никога!”

Идеята зад продуцирането на Dunav Ultra Odyssey е да представи и популяризира чрез разширена своя версия, региона по поречието на река Дунав и Добруджа в България.

Гледайте видеото Dunav Ultra Odyssey 2023  тук:

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали безплатно за Android или iPhone. Официален пътеводител за маршрута Дунав Ултра.