Извънредно! Маршрутът Дунав Ултра в Tоп 50 на Lonely Planet

Веломаршрутът  Дунав Ултра беше включен в Специална селекция – Най-доброто за пътуване 2024 – Топ 50 препоръчани дестинации в цял свят, на “Библията” в пътешествията – гиганта Lonely Planet.

В обширен материал на Кристофер Коли,  за Lonely Planet, авторът представя множество логистични препоръки и възможности за пътешествие с велосипед по маршрута. Специално е обърнато внимание на едноименното мобилно приложение Dunav Ultra и ежегодното събитие в неговата подкрепа – масово изминаване на Дунав Ултра на велосипед.

Интересът към българския проект идва с номинирането от страна на “Lonely Planet” на международната дестинация “Дунавски лимес“, като Дунав Ултра е посочен като поддържащ туристически продукт, предоставящ възможност за самоорганизирано пътешествие по “Лимеса” на територията на България на велосипед.

За връзката на маршрута с дестинацията “Дунавски лимес” са спомогнали включването на емблематични обекти в “100-те Дунав Ултра забележителности” – вкл. крепостта Баба Вида (бивша римска крепост Бонония, бел.ред.), Улпия Ескус – с. Гиген, легионен лагер Нове – гр. Свищов, Сексагинта Приста – гр. Русе, Дуросторум – гр. Силистра и Белоградчишката крепост.

Дунав Ултра е единственият препоръчан от Lonely Planet туристически маршрут на територията на Източни Балкани, което прави постижението уникален по рода си пробив в сферата на туризма за България, предоставяйки възможност за развитие на региона по поречието на река Дунав и Добруджа в страната.

С включването в Топ 50 препоръчани дестинации на Lonely Planet за 2024 г., Дунав Ултра се появява на световната travel&adventure карта, предоставяйки нов хоризонт за туристическо развитие в сегмента както на регионално, така и на национално ниво.

Сред водещите институции и организации, партниращи на маршрута са Фондация Америка за България, Министерство на туризма както и множество общини сред които.: Брегово, Видин, Лом, Козлодуй, Мизия, Оряхово, Долна Митрополия, Гулянци, Никопол, Белене, Свищов, Ценово, Две могили, Иваново, Русе, Главиница, Тутракан, Силистра, Генерал Тошево и Шабла.

През 2017 г. веломаршрутът Дунав Ултра е носител на Голямата награда – Иновация в туризма в Годишните награди на Министерство на туризма на Република България.

* “Дунавски лимес” – изградената логистична военна и гражданска инфраструктура по поречието на река Дунав, очертаваща границата на Римската империя на континента, на североизток.

Гледайте кратка видео импресия, посветена на маршрута – Дунав Ултра: Одисея

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали безплатно за Android или iPhone. Официален пътеводител за маршрута Дунав Ултра.