Веломаршрут №1 в България

Ние сме Дунав Ултра – 740 км веломаршрут по поречието на река Дунав, през Добруджа до черно море в България .

КМ ОБЩА ДЪЛЖИНА

НАСЕЛЕНИ МЕСТА

СЕЛА

ГРАДА

ЗА МАРШРУТА

Дунав Ултра е най-дългият туристически веломаршрут в България – 740 км по поречието на р. Дунав, през Добруджа до Черно море. В участъка Брегово-Силистра, траекторията му припокрива трансконтиненталния маршрут Евровело 6.

ОРГАНИЗИРАЙ САМ

Създадохме маршрута така, че да бъде интересен за преминаване, не е задължително да се ползва личен водач. За по-лесно организиране на приключението, разделихме 740-те километра на 14 етапа. А някои от етапите предлагат 2 варианта за преминаване – Класическо и Приключенско.

КАУЗА

Неизменно от създаването му – до момента, каузата на маршрута Дунав Ултра е да популяризира над 110 български села и градове през или в близост, които преминава, като атрактивна дестинация за велотуризъм.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА МАРШРУТА

Обща информация

Веломаршрут Дунав Ултра е създаден като лично предизвикателство на трима аматьори-колоездачи, поставили си за цел да изминат разстоянието в близост северната граница на България, за под 48 часа с велосипед. В три последователни години лидерът на проекта Борис Бегъмов създава, организира и участва лично в екстремни събития по маршрута, с кауза популяризирането на региона. След 2016 г. Бегъмов се отдава на дейността да надгражда Дунав Ултра, като най-популярен туристически веломаршрут на Балканите.

Класическо и приключенско преминаване

Маршрутът може да се измине по два начина (два различни трак-а) – Приключенски и Класически. Класическото преминаване е най-подходящо за преминаване със стандартен шосеен велосипед – тук понякога се отдалечаваме от р. Дунав, но навсякъде има положена изкуствена настилка. Приключенската версия включва преминаване през някои второстепенни пътища, горски и черни пътища и/или такива без положена изкуствена настилка. Приключенското преминаване изисква по-специфична нагласа, умения, време и екипировка – този вид преживяване представя още по-дълбоко потапяне в региона по поречието на река Дунав и Добруджа в България.

Етапи

За по-лесно планиране разделихме маршрута на общо 14 етапа. Осем от етапите предлагат Приключенски вариант. Всеки етап завършва в населено място, с необходимата за подобно преживяване базисна логистично-туристическа среда. Най-дългият етап е Силистра – Добрич 102 км, а най-късият такъв е Приключенската версия на етап-а Никопол – Белене 28 км. Подробна информация за всички етапи може да се види в Мобилно приложение Дунав Ултра (Свали за Аndroid, Свали за iPhone).

Природа

Маршрутът преминава през огромен географски ареал: притоци на Дунав, защитени зони, природни паркове, резервати, езера, заблатени местности и земеделски площи. Срещата с природата по поречието на Дунав и Добруджа в подходящия сезон е екзотично и незабравимо преживяване. Флората и фауната предлагат специфично и богато разнообразие, а сред най-интересни места са Природен парк “Персина”, Биосферен парк “Сребърна”, защитена зона “Калимок-Бръшлен”, устията на реките Тимок, Искър, Янтра и Черни Лом, блатото Малък Преславец, езерата “Сребърна” и “Дуранкулашко езеро”.

Кулинария

Регионът предлага специфична кухня в основата на която са земните и речни блага. Тук дунавската риба е ежедневие, а рибената чорба е бранд. Най-често рибата се предлага пържена – в общия случай това е: сом, шаран, амур, толстолоб, бяла риба или уклей. Влиянието на влашката кухня тук е голямо – различни видове сарми, лютив пипер, джумерки и мамалига (качамак) присъстват в традиционните менюта. Въпреки че навсякъде виреят плодоносни овошки в Добруджа изобилства от кайсии, праскови, сливи, пъпеши, дини и др. В силистренско и добричко може да се опита динен маджун, а по чеврноморието – пресен сафрид и карагьоз.

100-те Дунав Ултра забележителности

През 2018 г. за първи път създадохме списък на “100-те Дунав Ултра забележителности” – специална селекция от културно-исторически обекти, крепости, археологически места, храмове, музеи, природни феномени, животни, птици и храна – всички те, представящи идентичността на маршрута Дунав Ултра. Списъкът се актуализира ежегодно, подробна информация за всеки обект е представена в Мобилно приложение Дунав Ултра (Android, iPhone)

ЗА ПРЕЖИВЯВАНЕТО ДУНАВ УЛТРА

Пътешестването по веломаршрута Дунав Ултра е уникално по рода си преживяване, което няма аналог в тази част на континента.

Богатата история на региона, неговите традиции, природни забележителности, специфична природа и бурните социално-икономически процеси през вековете, дефинират идентичността на един различен свят – нарекохме го Светът на Дунав Ултра.

Преоткриването на този свят, представя неповторимото приключение Дунав Ултра.

Борис Бегъмов

Дунав Ултра, основател

“Пътуването по маршрута Дунав Ултра е както предизвикателство и приключение, така и философско завръщане, дълбоко в корените на нашата собствена същност.”

НАЙ-ИНТЕРЕСНИТЕ МЕСТА

100-те Дунав Ултра забележителности

За да направим приключението още по-вълнуващо, проучихме региона и избрахме неговите най-емблематични места и обекти.

100-те Дунав Ултра забележителности е среща с природни феномени, исторически местности, светилища, археологически обекти, животни, екзотични птици, традиционна храна и популярни за региона места.

Подробно описание на забележителностите – в безплатно Мобилно приложение Dunav Ultra.

the foxes

Дунава, реката

Дунав Ултра е уникално пътуване в пространство и време на велосипед. Потопи се в Светът на Дунав Ултра и разгледай наши снимки, посветени на реката.

ИНОВАЦИЯ НА ГОДИНАТА В ТУРИЗМА

През 2017 г., маршрутът Дунав Ултра е носител на Голямата награда – “Иновация на годината в туризма” в Годишните награди на Министерство на туризма

Веломаршрут “Дунав Ултра”
За запитване, сътрудничество или реклама

DUNAV ULTRA

Веломаршрут Дунав Ултра. 740 км по поречието на река Дунав до Черно море в България.

За контакт: