Гладиатори на колела. Дунав Ултра представя Георги Попгеоргиев.

В края на XIX в. Османската империя създава Дунавски вилает с център Русчук (днес град Русе). Огромната административно-териториална единица обхваща региона от Видин, Никопол и Силистра до Тулча и Сулина ( днес в Румъния). Управителят на вилаета – реформаторът Мидхат паша – имал амбиции да превърне Русчук в перлата на Империята по Дунав. Тук били разположени всички представителни европейски мисии.

Бурното икономическо и културно развитие на Русе продължава и след Освобождението. Разположението на града с излаз на Дунав е ключово за региона, а директната плавателна връзка с Виена оказва силно позитивно влияние за разцвета му във всяко отношение.
Инвестиционните възможности намират реализация в строителството на множество сгради – фамилни къщи, складове, магазини, банки и адвокатски кантори.

Архитектурата им следва най-актуалните тенденции на строителството и модата, идващи от Австрия и Унгария.
През 1897 г. в Русе е открита фирмата “П. Гавалс – Л. Миритис & Сие. – първа скулптурна ателиера”. В края на XIX и началото на XX в. центърът на Русе е истинско бижу, превръщайки се в красив и модерен западноевропейски град.

Политическата и социално-икономическата конюнктура през годините променят устрема на Русе и неговото международно значениe, а обликът в периферията на града се видоизменя, предвид новите социалистически хоризонти. Но специфичната архитектура в центъра продължава да носи духа на аристократизма и будното съзнание от началото на XX-ти век.

Архитектурната орнаментика по фасадите на ул. “Александровска”, ул. “Княжеска”, ул. “Славянска”, пл. “Княз Александър Батенберг” е красноречиво доказателство за високата естетика, завладяла в миналото духа на жителите на крайдунавския град. От фризове и колони на емблематични реставрирани или полуизоставени днес високи етажи на сгради, ни наблюдават мълчаливо човешки силуети, флорални мотиви и митични фигури, които са неразделна част от уникалната атмосфера на Русе.

Затова архитектурните орнаменти в централната част на град Русе са сред най-интересните обекти – част от идентичността на маршрута Дунав Ултра. Заради високата си художествена и историческа стойност те са включени в списъка на “100-те Дунав Ултра забележителности“.

Георги Попгеоргиев (45) е един от най-колоритните колоездачи, преминавали по маршрута Дунав Ултра.
През 2022 г. той достигна крайната точка на маршрута – с. Дуранкулак в рамките на 32:00 часа, буквално на метри след пловдивчанина Богдан Кирчев. Тогава Попгеоргиев призна открито, че Кирчев е по-добре подготвеният от двамата колоездач, и пръв честити резултата на своя спортен конкурент.
През 2023 г., по време на ежегодното масово изминаване на Дунав Ултра, той отново участва в 48-часовата категория, като дори подобри времето си с още два часа, но това не стигна, да бъде най-бързият колоездач в изданието. По време на екстремното предизвикателство Попгеоргиев остана лоялен лидер на групата колоездачи с която стартира, вместо да се откъсне сам напред, в борба за най-добро време. Заради постиженията в спортен, и джентълменските жестове в човешки план, Георги Попгеоргиев е един от най-достойните “Гладиатори на колела”, преминавали изобщо по маршрута Дунав Ултра.

Въпреки че изминаването на 700-километровия маршрут Дунав Ултра не е състезание, за един определен тип любители на силните изживявания, екстремно краткото преодоляване на дистанцията с велосипед, е лично предизвикателство, цел и персонална кауза. Всеки един от тези своеобразни “гладиатори на колела” има своя лична история, мотивация и водеща сила, за да се впусне в лудо приключение, където маршрутът Дунав Ултра е арена, а “победата” е най-вече над собственото Аз.

В осем последователни седмици представяме колоездачите, които на 5-ти септември т.г. стартираха от гр. Видин, за ежегодното масово изминаване на маршрута Дунав Ултра, и достигнаха до крайната му точка – с. Дуранкулак успешно – в най-екзотичната категория – преодоляване на разстоянието от 700 км “до 48 часа”!

ВИЗИТКА

Име и фамилия: Георги Попгеоргиев
Възраст: 45
Място на раждане: с. Марикостиново, община Петрич
Държава: България
Брой участия в Дунав Ултра: 3 (2021 г. – 4 дни, 2022 г. – до 48 часа, 2023 г. – до 48 часа)
Професионална дейност, работа: д-р по Зоология (Херпетолог) в Национален природонаучен музей при БАН и експерт ГИС и БД към Българско дружество за защита на птиците
Хоби: шосейно колоездене, фитнес, функционални тренировки

Здравей, Георги! Каква е мотивацията ти да участваш в най-екстремната категория по време на ежегодното масово изминаване на маршрута – преодоляване на 700-километровата дистанция за под 48 часа.
Георги Попгеоргиев: При първото ми участие през 2021 г. имах изминати едва няколко хиляди километра и просто ми беше интересно да премина цялото трасе с приятели. На следващата година 2022 г., исках да предизвикам себе си и да преодолея успешно дистанцията по-малко от 48 часа. Карахме заедно с Богдан Кирчев и имахме прекрасен съпорт в лицето на Стенли. През настоящата година просто се записах да карам трасето отново до 48 часа т.к. имах много приятни спомени от предните две участия и компанията беше отново страхотна – Крис и Марто (Кристиан Делев и Мартин Трупарев, бел.ред.) и отново нашия съпорт Стенли.

.: За колко часа планираше да изминеш маршрута и удовлетворен ли си от резултата?
Г.П.: Плановете са едно, а реалността винаги е различна. В интерес на истината, не съм си поставил цел за конкретно време, а просто да съм максимално физически и организационно подготвен и да завърша с достойнство.

.: Кое е най-голямото предизвикателство, с които трябваше да се справиш, при реализацията на подобно начинание?
Г.П.: Аз съм човек, който обожава спорта и за мен той е важна част от моя живот. В тази насока винаги съм се стремял, когато имам някакво предизвикателство – да бъда максимално подготвен, както организационно така и физически. В тази връзка за мен най-голямото предизвикателство бяха самите тренировки, тяхното планиране и съчетаване с работата и семейството.

.: Представи ни велосипеда, с който премина дистанцията и негови основни характеристики или настройки за преминаването по маршрута?
Г.П.: Canyon Ultimate CF SL 7 eTap; монтаж – Sram Rival AXS eTap, ; капли – DT Swiss P 1800 Spline db; гуми – Continental ultra sport III, 28 mm

.: Сподели ни за любим участък от маршрута и защо.
Г.П.: Цялото трасе е изключително интересно и красиво. Аз съм човек който работи сред природата и реално всичко ми е интересно, но най-предизвикателен и красив е маршрута който преминава през меандрите на р. Янтра (от с. Новград до с. Ценово, бел. ред.).

.: По време на предизвикателството имаше ли ситуация с местни хора, която ти направи впечатление и/или ще запомниш за дълго?
Г.П.: Разбира се, навсякъде хората ни посрещаха с голяма топлина и любов, не искам да изброявам, защото ще пропусна някой. Просто хората навсякъде бяха великолепни.

.: Твоето участие спомага активно за каузата на Дунав Ултра за популяризиране на над 110 населени места в България – част от маршрута. Сподели ни какво мислиш за региона по поречието на Дунав и Добруджа.
Г.П.: Регионът е изключително интересен с различни ландшафти, гледки и голямо биологично разнообразие. Има прекрасни места за отдих с превъзходна рибна кухня, които си заслужават да се посетят особено когато се кара за повече дни. От колоездачна гледна точка, маршрутът е много интересен, релефът е начупен и има от всичко по малко и за любителите които катерят и тези които обичат да карат равни терени.

.: За в бъдеще възможно ли е отново да те видим отново като участник в Дунав Ултра?
Г.П.: За следващата година съм планирал други предизвикателства, но човек никога не знае 🙂

 

Други статии от серията Гладиатори на колела:

Дунав Ултра представя Искрен Иванов
Дунав Ултра представя Кристиан Делев
Дунав Ултра представя Мартин Трупарев
Дунав Ултра представя Явор Данаилов
Дунав Ултра представя Петър Христов
Дунав Ултра представя Александър Иванов
Дунав Ултра представя Атанас Ангелов

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали безплатно за Android или iPhone. Официален пътеводител за маршрута Дунав Ултра.